به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از دنیای اقتصاد، همزمان با مثبت شدن بازدهی بورس در ماه اول، بازارهای ارز و طلا شاهد عقبنشینی قیمتی بودند. بر این اساس، در ماه نخست سال جاری 16درصد از قیمت دلار کاسته شد و قیمت سکه طلا نیز با افت 24درصدی مواجه شد. تداوم اخبار مثبت، در ماههای آینده میتواند بهار بازار سهام را سبز نگه دارد.
فروردین ماه سال 1404 برای بازار سرمایه ایران با تحولی شگرف آغاز شد؛ ماهی که برخلاف بسیاری از ماههای پرالتهاب سالهای گذشته، بوی مطبوع خوشبینی در تالار شیشهای به مشام رسیدو شاخصکل بورس تهران موفق شد یکی از بهترین ماههای خود را در دو سالاخیر بهثبت برساند. بازاری که در زمستان سالگذشته زیر سایه ابهامات سیاسی، نوسانات ارزی و خروج بیوقفه نقدینگی، روزهای سخت و پر ابهامی را سپری میکرد، در نخستین ماه بهار با چرخشی معنادار روبهرو شد؛ چرخشی که مهر تایید آن، ثبت رشد 13.57درصدی شاخصکل و ورود بیسابقه پول تازهنفس به گردونه معاملات سهام بود.
عبور شاخصکل از مرز 3میلیونواحدی
شاید بتوان عبور شاخصکل بورس تهران از مرز روانی و تاریخی 3میلیونواحدی را مهمترین اتفاق فروردین ماه 1404 دانست؛ محدودهای که در ماههای اخیر بهعنوان یک سد مقاوم عملکرده و بازار را در مرز تصمیمگیری نگاه داشته بود. شاخصکل که در روزهای ابتدایی سالدر محدوده 2میلیون و 700هزارواحدی نوسان میکرد، نهایتا در بیست و پنجم فروردین، با عبور از قله تاریخی 2میلیون و 944هزارواحدی تجربهشده در دی ماه سالگذشته، قله جدیدی را در کارنامه معاملات بورس تهران و شاخصکل این بازار ثبت کرد. عبور از این مرز، نهتنها از منظر فنی و روانی حائزاهمیت بود، بلکه نشانی از تغییر انتظارات فعالان بازار به سمت آیندهای روشنتر تلقی میشود. این حرکت صعودی در شرایطی رقم خورد که زمستان سخت بورس با سه ماه خروج مداوم پول حقیقی همراه بود؛ به گونهای که حدود 17هزار و 109میلیاردتومان طی سه ماه متوالی دی، بهمن و اسفند 1403 از بازار سهام خارج شد؛ اما در فروردین مسیر پول معکوس شد و بازار سهام با قرارگرفتن در تیررس پولهای حقیقی، به بازار اول ماه تبدیل شد.
بازدهیهای ماهانه
در معاملات نخستین ماه از سال، شاخصکل بورس تهران با رشد 13.6درصدی همراه شد و موفق به عبور از قله تجربهشده در دی ماه سالگذشته (محدوده 2میلیون و 944هزارواحدی) و همچنین مرز روانی 3میلیونواحدی شد. شاخص هموزن هم معاملات اولین ماه بهار را با افزایش ارتفاع 10.5درصدی به پایان رساند. همچنین شاخصکل فرابورس نیز در معاملات فروردین، رشد 7درصدی را تجربه کرد.
ورود 14هزار میلیارد تومان پول تازه
بر اساس آمارهای موجود، بازار سهام در فروردین ماه شاهد ورود 14هزار و 141میلیاردتومان پول حقیقی بود؛ رقمی که از مرداد 1399 به این سو بیسابقه بودهاست. این حجم از ورود نقدینگی نشاندهنده بازگشت اعتماد از دسترفته سهامداران به بازار و نشانهای از تغییر انتظارات سرمایهگذاران نسبت به تحولات سیاسی و اقتصادی آتی است، درحالیکه طی ماههای پایانی سالگذشته عمده تحلیلها بر محور افزایش ریسکهای غیراقتصادی و فرار سرمایه از بورس استوار بود؛ در فروردین ورق برگشت و بورس یکی از بهترین ماههای خود را در یک سالاخیر تجربه کرد. دلیل این چرخش را میتوان در اخبار مربوط به ازسرگیری مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا جستوجو کرد؛ گمانهزنیهایی که امید به گشایشهای سیاسی و بهتبع آن بهبود وضعیت اقتصادی کشور را درمیان سرمایهگذاران زنده کرد.
خوشبینی به توافق؛ سوخت اصلی صعود شاخص
درحالیکه بازار سرمایه در ماههای گذشته زیر سایه ریسکهای سیاسی و اقتصادی روندی نوسانی را تجربه میکرد، در فروردین ماه، بارقههای امید به بهبود روابط خارجی، بهعنوان محرک بازار سهام وارد عمل شد. انتشار خبرهایی مبنیبر احتمال گشایش در روابط ایران و آمریکا و افزایش احتمال دستیابی به یک توافق جدید، فضای بازار را بهطور چشمگیری تحتتاثیر قرارداد. تحلیلگران معتقدند کاهش انتظارات تورمی و کاهش التهابات در بازار طلا و سکه، همه و همه سیگنالهایی بودند که زمینه را برای رشد بازار سهام مهیا کردند؛ رشدی که با ورود نقدینگی تازه و توجه خاص به نمادهای شاخصساز، مسیر خود را محکمتر از همیشه پیمود.
نمادهای بزرگ، پیشتاز حرکت صعودی بازار
یکی از نکات قابلتأمل در فروردین ماه، تفاوت رشد شاخصکل و شاخص هموزن بود؛ درحالیکه شاخصکل رشد قابلتوجه 13.57درصدی را بهثبت رساند، شاخص هموزن که وضعیت نمادهای کوچکتر را بازتاب میدهد، تنها 10.48درصد افزایشیافت. این اختلاف معنادار بار دیگر از عملکرد بهتر شرکتهای بزرگ و شاخصساز حکایت دارد؛ نمادهایی که در صورت تحقق سناریوی توافق سیاسی، بیشترین انتفاع را خواهند برد و همین مساله سبب شد تا بخش عمدهای از نقدینگی ورودی، به سمت این گروه از سهام حرکت کند؛ این در حالی است که شرکتهای کوچکتر که عموما وابستگی کمتری به تحولات سیاسی دارند، در این ماه رشدی آهستهتر را تجربه کردند.
بورس؛ گزینه مطلوب تحقق شعار سال
رهبر انقلاب در پیام نوروزی سال1404، شعار سرمایهگذاری برای تولید را به عنوان شعار سالتعیین کردند؛ شعاری که در متن خود بر اهمیت تجهیز منابع مالی برای توسعه اقتصادی کشور تاکید دارد. در این میان بازار سرمایه، به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای تامین مالی بنگاهها، بیش از پیش موردتوجه فعالان اقتصادی و سیاستگذاران قرارگرفتهاست. در شرایطی که بازار پول درگیر محدودیتهای ساختاری و نرخهای سود بالا است و بازارهای موازی همچون طلا و ارز با افت قیمت مواجه شدهاند، بازار سهام این قابلیت را دارد که به بستری امن و شفاف برای جذب سرمایهها بدل شود. رفتار سرمایهگذاران در فروردین نیز نشاندهنده درک این موضوع و ترجیح بورس به سایر گزینههای سرمایهگذاری بود.
افت بازارهای موازی؛ از طلا و سکه تا صندوقهای طلا
همزمان با رشد چشمگیر بورس، بازارهای موازی در فروردین 1404 چهرهای متفاوت به خود گرفتند. قیمت دلار که در ماههای پایانی سالگذشته تحتتاثیر افزایش سطح ریسکهای غیراقتصادی روندی صعودی را تجربه کردهبود، در فروردین ماه با عقبنشینی نسبی مواجه شد. بازار طلا و سکه نیز در این ماه همسو با کاهش انتظارات تورمی و افزایش احتمال حصول توافق سیاسی شاهد افت قیمت بود؛ موضوعی که باعث شد حتی صندوقهای مبتنی بر طلا که در ماههای پیشین مقصد ورود پولهای سرگردان بودند، با افت قیمت و خروج نقدینگی مواجه شوند. این تحولاتبار دیگر نشانداد که جریان نقدینگی در اقتصاد ایران با حساسیت بالایی نسبت به ریسکهای سیاسی و انتظارات تورمی واکنش نشان میدهد و در شرایط ثبات نسبی، تمایل به سمت بازار سهام بهمراتب بیشتر میشود.
دورنمای بازار؛ احتیاط در سایه خوشبینی
درحالیکه فروردینماه با ثبت بازدهی چشمگیر برای بازار سهام به پایان رسید، اما تحلیلگران نسبت به تداوم این روند در ماههای آتی محتاط هستند. هرچند فضای عمومی بازار در حالحاضر مثبت ارزیابی میشود، اما تداوم این روند نیازمند تحقق ملموس اخبار خوش سیاسی و همچنین بهبود پایدار متغیرهای بنیادی شرکتها است. از سوی دیگر، تجربه سالهای گذشته بهوضوح نشانداده که رشدهای سریع و پرشتاب بدون پشتوانه قوی بنیادی، میتواند زمینهساز اصلاحهای عمیق در بازار شود، بنابراین بهنظر میرسد بازار در ماههای آینده در انتظار تعیینتکلیف مذاکرات و تثبیت شرایط اقتصادی خواهد بود.