به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از سنا، مجمع جهانی اقتصاد (World Economic Forum) در تازهترین گزارش خود تحت عنوان "Global Retail Investor Outlook 2025" به بررسی روندها، نگرشها و دغدغههای سرمایهگذاران خرد در سال 2025 پرداخته است.
این گزارش بر پایه دادههای بهدستآمده از بیش از 16 هزار سرمایهگذار در سراسر جهان تهیه شده و تصویری روشن از رفتارها و اولویتهای سرمایهگذاران فردی در دنیای متغیر اقتصاد جهانی ارائه میدهد.
گزارش چشمانداز 2025 نشان می دهد: مقدار دارایی تحت مدیریت نسل جدید سرمایهگذاران خرد تا سال 2030 به بیش از 100 تریلیون دلار خواهد رسید و نهادهای مالی مجبور خواهند بود تغییر بنیادین در خدمات مالی خود بدهند.
به طور کلی میزان دارایی سرمایه گذاران خرد تا سال 2030 به 61 درصد از کل دارایی های تحت مدیریت جهانی خواهد رسید.
این امر نشاندهنده تغییر قابل توجه در صنعت مدیریت ثروت است که از مدل مبتنی بر نهاد های مالی به سمت بازار شخصی سازی شده یا سرمایه گذاری فردی حرکت میکند.
این تغییر تحت تأثیر عواملی مانند دسترسی آسانتر به ابزارهای مالی، افزایش آگاهی و آموزش مالی، ورود نسلهای جوانتر به بازار سرمایه و پیشرفتهای تکنولوژیکی رخ میدهد.
همچنین، افزایش هزینههای زندگی و تورم باعث شده افراد بیشتری به دنبال راههایی برای حفظ ارزش داراییهای خود باشند و سرمایهگذاری در بازارهای مالی را به عنوان یک گزینه جذاب ببینند.
خدمات مالی باید تغییر کند
این دادهها نشان میدهد: شرکتهای خدمات مالی یا مدیریت ثروت و سرمایهگذاری باید خدمات خود را به گونهای تغییر دهند که پاسخگوی نیازهای سرمایهگذاران فردی ، از جمله ارائه مشاوره شخصیسازیشده، بهبود فناوریهای سرمایهگذاری و ایجاد فرصتهای بیشتر برای مشارکت سرمایهگذاران کوچک در بازارهای مالی باشد.
در واقع صنعت مالی باید به سمت شخصیسازی خدمات، آموزش مالی و فناوریهای مقرونبهصرفه حرکت کند تا پاسخگوی نیازهای متنوع سرمایهگذاران باشد چون سرمایهگذاری خرد در حال تبدیل شدن به نیرویی کلیدی در بازارهای جهانی هستند، اما برای تضمین موفقیت، نیاز به همکاری دولتها، نهادهای مالی و ارائهدهندگان فناوری دارد.
آموزش مالی، شفافیت و طراحی محصولات متناسب با نیازهای مختلف سرمایهگذاران از عوامل کلیدی برای رشد پایدار سرمایه گذاران خرد هستند.
این گزارش نشان میدهد: اگرچه چالشهایی مانند تورم و شکاف دانش مالی وجود دارد، اما فرصتهای زیادی برای تقویت مشارکت افراد در بازارهای سرمایه و بهبود رفاه مالی آنها فراهم شده است.
بازارهای نوظهور هند، برزیل و چین سریعترین رشد را در جذب سرمایهگذاران خرد دارند. ضمن اینکه نسل جوان به فناوری، رمزارزها و هوش مصنوعی اعتماد بیشتری دارد، در حالی که نسلهای مسنتر محافظهکارتر هستند.
تغییر رفتار مردم برای سرمایه گذاری در بازار های مالی
سرمایهگذاران خرد در حال حرکت از رویکردهای کوتاهمدت و پرریسک به سمت استراتژیهای بلندمدت، تنوعبخش و تحلیلمحور هستند.
ابزارهای دیجیتال مانند اپلیکیشنهای سرمایهگذاری، مشاورهای هوش مصنوعی، و تحلیلهای خودکار نقش مهمی در تصمیمگیریها ایفا میکنند.
طبق این گزارش بروز تورم های جهانی از سال 2021 تا سال 2024 باعث کاهش درآمد قابل تصرف شده و تمرکز افراد را به سمت اهداف کوتاهمدت مانند پسانداز اضطراری سوق داده است.
به همین دلیل باز پرداخت بدهی برای افراد به یک اولویت اصلی تبدیل شده است. در شرایط فعلی برای 16 درصد از سرمایه گذاران باز پرداخت بدهیها اولویت اصلی است در حالی که این میزان در سال 2022 فقط 10 درصد بود.
رشد سرمایهگذاری در داراییهای نوین
تمایل به سرمایهگذاری در بخشهایی مانند رمزارزها، فناوری مالی (FinTech)، و استارتآپهای تکنولوژیک روندی صعودی دارد. سرمایهگذاران جوان، بهویژه نسل Z و نسل Y، سهم بیشتری از پرتفوی خود را به این نوع داراییها اختصاص دادهاند.
پلتفرمهای کمهزینه و ابزارهای سرمایهگذاری خودکار مثل روبو ، دسترسی به بازارها را آسانتر کردهاند.
سرمایهگذاران خرد به یادگیری از طریق تجربه عملی و منابع آموزشی ساده تمایل دارند، همچنین هوش مصنوعی میتواند مشاوره مالی مقرونبهصرفه و شخصیسازیشده به آنها ارائه دهد.
سرمایهگذاران در اقتصادهای نوظهور بیشتر از ابزارهای هوش مصنوعی استقبال میکنند، در حالی که کشورهای توسعهیافته محتاطتر هستند.
بازارهای نوظهور مانند هند و برزیل با رشد سریع سرمایهگذاران خرد مواجه هستند، که دلیل آن نوآوریهای فینتک و رشد اقتصادی داخلی است.
تفاوت سرمایه گذاری نسل Z با نسلهای گذشته
سرمایهگذاران امروزی از نظر سن، جغرافیا و جنسیت متنوعتر هستند. نسلهای جوان تر مانند نسل Z و هزارهها زودتر وارد بازار میشوند و به فناوری، سرمایهگذاری ارزشمحور و داراییهای دیجیتال مانند رمزارزها علاقه نشان میدهند.
میانگین سنی افرادی که در نسل Z برای نخستین بار وارد حوزه سرمایه گذاری میشوند 19 سال است در حالی که این میزان برای نسل قبل تر یعنی نسل Y حدود 25 سال بوده است.
نسل زد عاشق اپلیکیشنهای ساده و سریع مثل Robinhood، eToro، یا حتی کریپتو صرافیها است. این نسل به رمز ارز ها ای تی اف ها و سهام شرکتهای تکنولوژی علاقه دارند. این نسل در عین حال به سرمایه گذاری اخلاقی که متناسب با محیط زیست،عدالت اجتماعی و تنوع جنسیتی باشد علاقه نشان می دهد.
در مقابل تنوع سبد سهام نسل Y بیشتر و شامل سهام، اوراق قرضه، املاک، رمزارز است.
نسل Z به ویژه در حوزه رمز ارز ها و استارتاپها ریسکپذیرتر هستند اما نسل Y کمی محتاطتر است و این محافظه کاری مخصوصاً بعد از بحران مالی 2008 افزایش یافته است.