به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از سنا، شرکتهای خودروساز داخلی در سال گذشته با مشکلات مختلفی در تامین انرژی و قطع برق مواجه بودند، این موضوع بر میزان تولید شرکت های خودرو سازی تاثیر منفی بر جای گذاشت.
اطلاعات مربوط به تولید و فروش 12 ماهه 3 شرکت ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو که به تازگی در سامانه کدال منتشر شده نشان میدهد این شرکتها در حال تغییر در ترکیب سبد تولید خودروهای خود هستند و این موضوع نیز در عملکرد این شرکت ها تاثیر داشته است.
به طور مثال شرکت ایران خودرو در حال کاهش تیراژ تولید خودروهای گروه پژو و رانا است و در مقابل تیراژ تولید خودروهایی مانند دنا، تارا و سورن را که از حاشیه سود بالاتری برخوردارند، افزایش داده است. این تغییر و تحولات در کنار چالش های موجود درزمینه تامین انرژی، عملکرد شرکت های خودرو سازی را در سال گذشته تحت تاثیر قرار داد و در مرز یک میلیون دستگاه، به نفع افزایش حاشیه سود خودروسازان بورسی متوقف کرد.
تولید 983 هزار دستگاه خودرو
آمار تولید و فروش 12 ماهه شرکتهای ایران خودرو، سایپا و پارسخودرو که بر روی سامانه کدال منتشر شده، نشان میدهد: این 3 شرکت در سال 1403 جمعا 983 هزارو 586 دستگاه خودرو سواری تولید کردهاند این میزان در مقایسه با سال 1402 معادل 0.15 درصد کاهش نشان میدهد. یعنی تیراژ تولید خودرو های سواری در سال قبل 1500 دستگاه کمتر از سال 1402 بوده که بخش عمده این کاهش تیراژ تولید، به افت تولید در شرکت سایپا مربوط است و شرکت ایران خودرو نیز اگرچه تا اسفند ماه عقب ماندگی زیادی نسبت به سال 1402 داشت اما بروز تغییرات مدیریتی در این شرکت در آخر سال توانست سطح تولید را در ماههای پایانی سال افزایش دهد.
شرکت ایران خودرو تحت تاثیر تغییرات مدیریتی توانست بخشی از عقب ماندگیهای خود را جبران کند و تیراژ روزانه تولید را به نحو مطلوبی افزایش دهد همین عامل موجب شد تا تیراژ تولید در شرکت ایران خودرو در ماه پایانی سال افزایش یابد و این شرکت توانست در مجموع در طول 12 ماه سال قبل 537 هزار و 809 دستگاه خودرو سواری تولید کند که این میزان در مقایسه با سال 1402 بالغ بر 0.28 درصد رشد نشان می دهد.
مدیران جدید ایران خودرو وعده دادهاند تیراژ تولید را در سال جاری به نحو مطلوبی افزایش دهند. اگر این تغییرات در پایان سال قبل انجام نمیشد تیراژ تولید ایران خودرو نیز نسبت به سال 1402 با کاهش مواجه میشد.
افت سایپا، رشد پارس خودرو
آمارها نشان میدهد جمع کل تولید شرکت سایپا در سال 1403 با 6 هزار دستگاه کاهش به 342 هزار و 550 دستگاه رسیده است. این اطلاعات همچنین نشان میدهد میزان فروش محصولات سایپا نیز درسال گذشته با افت محسوس 6 درصدی مواجه شده است.
با وجود این، وضع در مورد شرکت پارس خودرو متفاوت است. این شرکت توانست در سال 1403 تیراژ تولیدش را 3 درصد افزایش دهد و به 103 هزار و 227 دستگاه برساند و به معنای آن است که تعداد خودروهای تولیدی پارسخودرو در سال گذشته 3 هزار دستگاه بیشتر از سال 1402 بوده است. این شرکت در سال گذشته با اصلاح سبد تولید خود، تولید سهند و ساینا را افزایش داده است.
رشد 29 درصدی درآمد ها
آمارها همچنین نشان میدهد؛ جمع کل درآمد 3 شرکت خودروساز داخلی در سال گذشته 29.33 درصد افزایش داشته و به 470 هزار میلیارد تومان رسیده است.
این رشد درآمدها عمدتا به دلیل آن است که نرخ فروش محصولات خودروسازان داخلی در سال 1403 نسبت به سال 1402 به طور میانگین 31 درصد رشد کرد.
طبق اطلاعات موجود میانگین نرخ فروش محصولات شرکت ایران خودرو در سال قبل 32 درصد و سایپا نزدیک به 67 درصد رشد کرد.
بیشترین میزان افزایش نرخ فروش محصولات در شرکت ایران خودرو مربوط به گروه پژو و دنا و در شرکت سایپا مربوط به فروش های صادراتی، وانت 151 و خانواده شاهین بوده است.
میزان تغییر تولید و فروش خودروسازان در سال1403 نسبت به 1402 - درصد