عصر بازار- معاون سابق وزیر صنعت، معدن و تجارت معتقد است که در صورت راه اندازی بورس نفت تا قبل از اعمال تحریم ها از سوی آمریکا دیگر شاهد چنین معضلات و سنگ اندازی هایی در معاملات بورس انرژی نبودیم.
به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از ایرنا، «مهدی کرباسیان» به عرضه نفت در بورس انرژی و نیز علت موفق نبودن معاملات آن اشاره و بیان کرد: اوایل سال 80 برنامه ریزی های گسترده ای به منظور عرضه نفت در بورس انرژی صورت گرفت که این موضوع در دولت های بعد هم مورد پیگیری قرار گرفت، در نهایت این اقدام در دولت یازدهم به سرانجام رسید و به حالت عملیاتی در آمد.
وی ادامه داد: بورس انرژی زمانی اقدام به آغاز این معاملات کرد که بحث تحریم به صورت جدی اعلام شد اما اکنون مشکل موجود در نحوه عرضه و جابجایی کالا از جمله مشکلات موجود در این حوزه است که مدنظر قرار گرفت.
** مشکلات موجود در معاملات عرضه نفت به بورس انرژی
کرباسیان اظهار داشت: همه نسبت به این موضوع واقف هستند نفت خام مربوط به برخی از پالایشگاه های خاص است که قابلیت پالایش کردن نفت را دارند به همین دلیل عرضه نفت ایران محدود به برخی از پالایشگاه های دنیا می شود.
معاون وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت، بحث جابجایی و حمل نفت، قرار گرفتن نام نفت خام در لیست جدی تحریم ها و تامین ارز از سوی صادرکننده را از جمله عوامل موثر در عدم موفقیت عرضه نفت در بورس انرژی برشمرد.
** طلا به میزان نفت وارد کشور نشد
کرباسیان خاطرنشان کرد: در دوره قبل هم برخی از دلالان، نفت را از طریق مسیرهای مختلف جابجا کردند و به جای آن طلا را وارد ایران کردند که متاسفانه به میزان نفت صادر شده، طلا وارد ایران نشد.
معاون سابق وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: در صورت حذف تحریم ها، متعادل شدن اقتصاد کشور و نیز ازبین رفتن ارز چند نرخی می توان امیدوار به بهبود عملکرد بورس انرژی بود.
وی در پایان اعلام کرد: اکنون مسئولان وزارت نفت در حال مذاکره با بخش خصوصی هستند تا شاید بتوانند راه حلی را برای رفع مشکلات موجود پیدا کنند.
نفت، بی مشتری ترین کالا در بورس انرژی
به گزارش خبرنگار ایرنا، نخستین عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران در سال جدید با قیمت پایه 63 دلار و 36 سنت در هر بشکه در رینگ بین المللی به بورس انرژی در حالی انجام شد که معاملات آن بدون تقاضا ماند و مشتری برای معامله این کالا در بورس پیدا نشد.
در این زمینه سید علی حسینی، مدیر عامل بورس انرژی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا علت این موضوع را «پرریسک بودن معامله نفت در بورس»، «مسایل مرتبط با ضمانت نامه های صادراتی» و همچنین «حمل و نقل» اعلام کرد.
همچنین براساس آمار منتشر شده، از میان تعداد دفعاتی که نفت در بورس عرضه شده است تنها سه دفعه شاهد معامله و حضور مشتری برای این کالا در بورس به میزان محدود بوده ایم.
با توجه تقاضای کم برای نفت خام در بورس، وزارت نفت اطلاعیه ای را در تاریخ 26 فروردین ماه منتشر کرد که در آن از عرضه یک میلیون بشکه میعانات گازی پارس جنوبی در رینگ بینالملل بورس انرژی با قیمت پایه 67 دلار و 85 خبر داد.
**آشنایی با محصولات جدید در بورس زمان بر است
در این رابطه «بهادر بیژنی»، مشاور رئیس سازمان بورس چندی پیش به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفته بود: نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا آشنایی مصرف کنندگان کالا با ساز و کار و عرضه کالاهای جدید به بورس زمان بر است.
بیژنی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل مهم در زمینه استقبال اندک عرضه نفت در بورس انرژی این است که این بازار بعد از سال ها انتظار ایجاد شده اما قرار گرفتن آن در مسیر رونق مانند دیگر کالاهای عرضه شده در بورس کالا و یا بورس انرژی نیازمند زمان است.
مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ساز و کار معاملات نفت در بورس را مطابق خواسته مشتریان اعلام کرد و گفت: این موضوع از جمله نکات مثبت عرضه این کالا به بورس انرژی است.