عصر خودرو

پایداری تولید پتروشیمی با افزایش تامین خوراک در پارس جنوبی

عصر بازار- مدیر پالایشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اینکه با انجام اقدامات مهم و برنامه‌ریزی شده، تولید محصولات با ارزش فازهای ۱۵ و ۱۶ رشد چشمگیر داشته است، گفت: در سال جاری اتان تولید پالایشگاه ششم رشد حدود ۳۸ درصدی را نشان می‌دهد که خبر بسیار خوبی برای پتروشیمی‌های منطقه است.

پایداری تولید پتروشیمی با افزایش تامین خوراک در پارس جنوبی
نسخه قابل چاپ
شنبه ۰۶ دی ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۲:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از ایرنا، «احمد ولی‌پور» امروز (شنبه) با بیان اینکه « اتان» یکی از استراتژیک‌ترین محصولات پالایشگاه‌های گازی پارس جنوبی است، افزود: در هفت ماهه ابتدایی امسال اتان تولیدی فازهای 15 و 16 حدود 290 هزار تن بوده است.

    وی با بیان اینکه این میزان در مدت مشابه سال گذشته حدود 210 هزار تن بوده است، ادامه داد: در سال جاری اتان تولید پالایشگاه ششم رشد حدود 38 درصدی را نشان می‌دهد که خبر بسیار خوبی برای پتروشیمی‌های منطقه است.

    ولی‌پور با اشاره به تولید محصول با ارزش میعانات گازی فازهای 15 و 16 گفت: در سال جاری میزان کاندنسیت تولیدی در این پالایشگاه نیز حدود 10 درصد رشد داشته است.

    به گفته وی، میزان تولید میعانات گازی فازهای 15 و 16 تا پایان مهرماه بیش از 6 میلیون و 940 هزار بشکه بوده است.

    گفتنی است؛ رشد تولید فازهای 15 و 16 به دلیل اقدامات صورت گرفته و برنامه‌ریزی شده در راستای افزایش و پایداری تولید در منطقه صورت گرفته است.

    میدان مشترک گازی پارس جنوبی در سال 1367 کشف شد و قطری‌ها به عنوان شریک ایران بخش متعلق به خود را از سال 1369 عملیاتی کرده و به استخراج از این مخزن مشترک پرداختند، بدون اینکه هیچ سهمی از آن وارد اقتصاد ایران شود.

    مهرماه سال 1376 امضا قراردادی با شرکت توتال با سهم 40 درصد و شرکت گازپروم روسیه و پتروناس مالزی هر کدام به ارزش 30 درصد به عنوان یکی از طرفین قرارداد سرمایه‌گذاری با ایران برای توسعه فاز 2 و 3 پارس جنوبی با تولید روزانه 56.6 میلیون متر مکعب گاز طبیعی، 80 هزار بشکه میعانات گازی و400 تن گوگرد با مبلغ قراردادی دو میلیارد و 12 میلیون دلار وارد فاز عملیاتی شد.

    شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به منظور بهره‌برداری از فازهای توسعه‌ای میدان گازی پارس جنوبی به عنوان یکی از شرکت‌های فرعی شرکت ملی گاز ایران در تاریخ 28مهر ماه سال 1377 تاسیس شد و مسوولیت بهره‌برداری از پالایشگاه‌های پارس جنوبی را برعهده گرفت.

    در سالیان اخیر و با توسعه و افزایش تولید سرانجام ایران برنده ماراتن نفسگیر تولید گاز شد و با تکمیل فازها اختلاف تولید ایران و قطر، به بیش از 120 میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.

    نکته مهمی که ارزش پیشی گرفتن ایران را بیشتر می‌کند این است که نگاهی به نقشه میدان مشترک پارس جنوبی نشان می‌دهد تنها حدود یک سوم از مساحت میدان در آب های ایران قرار دارد و دو سوم مساحت در آب های قطر قرار گرفته است. در واقع ایران با وجود آنکه فضای کمتری برای توسعه و حفاری چاه ‌ها و نصب سکوها در اختیار داشت اما توانسته تولید روزانه خود را از رقیب و همسایه بیشتر کند.

    گاز شیرین تصفیه شده مجتمع گاز پارس جنوبی در سال 98 نسبت به سال 92 حدود 155 درصد رشد داشته که این میزان در سال جاری نیز افزایش خواهد داشت. براساس اظهارات مسوولین وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران، ظرفیت تولید گاز پارس جنوبی از 280 میلیون مترمکعب در سال 91، به 750 میلیون مترمکعب تا پایان امسال خواهد رسید.

    علاوه براین در زمینه گازرسانی به روستاها با توسعه پارس جنوبی، اقدام شده و جمعیت روستایی تحت پوشش گازرسانی در سال 92 بالغ بر 14 هزار روستا بودند و اکنون از مرز 30 هزار روستا گذشته و تا پایان سال به بیش از 32 هزار روستا می‌رسد.

    از طرف دیگر ارزش افزوده ایجاد شده به‌دلیل جایگزینی مصرف گاز به جای سوخت مایع دستاورد ارزشمند دیگری به واسطه تولید گاز در پارس جنوبی است. تا چند سال پیش به دلیل کمبود گاز مصرف سوخت مایع بالا بود. به گفته وزیر نفت در سال 92 نیروگاه‌ها 27 میلیارد لیتر سوخت مایع مصرف کردند، اما این عدد در سال‌های اخیر به یک سوم تقلیل یافت و به 9 میلیارد لیتر رسید که این مقدار باز هم کمتر می‌شود.

    ‌صادرات گاز هم با افزایش تولید گاز پارس جنوبی، 90 درصد افزایش نشان می دهد و ایران ‌اکنون میانگین روزانه حدود 80 میلیون مترمکعب گاز صادر می‌کند.

    نکته مهم آنکه صادرات محصولات مختلف به ویژه گاز، علاوه بر ایجاد منابع مالی دستاوردهای فراوانی از جمله ایجاد مشترکات سیاسی و اقتصادی در پی دارد، که گاز پارس جنوبی این مهم را محقق کرده است. چنانچه کارشکنی‌ها و تحریم‌های ظالمانه نبود، ایران امروز به چند کشور همسایه یا غیرهمسایه دیگر نیز گاز خود را صادر می‌کرد.

    توسعه صادرات گاز نقش دیگری هم به شکل غیرمستقیم دارد و آن افزایش صادرات فرآورده‌های نفتی به دلیل توسعه طرح‌های گازرسانی در کشور است. امروز اعداد صادرات فرآورده‌ها رشد چشمگیری دارد و برای کشور درآمد به همراه داشته است.

    تولید گاز در پارس جنوبی یک برنده دیگر نیز دارد که آن محیط زیست است، دیگر کمتر کسی هیزم و چوب برای گرم کردن خانه خود و پخت و پز مصرف می‌کند، از طرفی گاز یک انرژی پاک است که بی‌شک آثار زیست محیطی توسعه گازرسانی در چند سال آینده بیشتر خود را نشان می‌دهد.

    برچسب ها