عصر خودرو

معرفی سبدهای سهام متفاوت در بازار سهام

عصر بازار- در بازار سهام شاید به تعداد مشارکت‌کنندگان در آن، روش و شکل متفاوت برای تشکیل سبد سهام وجود داشته باشد، اما کارشناسان و متخصصان کوشیده‌ اند تا انواع سبد سهام را در قالب چند حالت کلی طبقه‌ بندی کنند .

معرفی سبدهای سهام متفاوت در بازار سهام
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۲۶ تير ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۰:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از سنا ، این سبدهای سهام در بازار سرمایه توانسته کاملا تمام تمایلات سرمایه گذاری در بازار را برآورده کند. انواع این سبدها عبارتند از:

    سبد تهاجمی (Aggressive Portfolio): این سبد شامل سهم‌ هایی با ریسک و در نتیجه بازده بالا (high risk / high return) است. به این خاطر به این نوع تشکیل سبد، تهاجمی می‌ گویند که سرمایه ‌گذار در این حالت می‌ کوشد تا بازدهی بالاتری را نسبت به بازدهی میانگین بازار (شاخص کل) به دست آورد و به همین خاطر نیز حد بالایی از ریسک را متحمل می ‌شود.

    سهام این سبد عموما دارای ضریب بتای بالا و در نتیجه اثر پذیری بیشتر از نوسانات بازار هستند. زیرا هرچه بتای سهم بالاتر برود، میزان اثر پذیری رفتار آن از رفتار و نوسانات بازار بیشتر خواهد بود. شرکت ‌هایی که سهام آنها خاصیت تهاجمی دارند، عموما در مرحله ‌های اولیه رشد خود قرار دارند. مدیریت بهینه ریسک در چنین سبدهایی به اضافه کنترل زیان ‌های احتمالی و همچنین شناسایی به موقع سودهای کسب شده، کلیدهای موفقیت قلمداد می شوند.

    سبد دفاعی (Defensive Portfolio): این نوع از سبد، معمولا شامل سهم‌هایی است که بتای چندان بالایی نداشته باشند. این نوع سبد با نوسانات شدید بازار دچار هیجان نمی ‌شود و به نوعی ایزوله است. سهام این نوع سبد، عمدتا باید از وضعیت بنیادی قوی برخوردار بوده و مرتبط با شرکت‌ ها و گروه ‌هایی که هیجانات شدید بازار را دنبال می‌کنند، نباشد. سهام یک سبد محتاطانه از شرکت‌ هایی خریداری می‌ شوند که محصول یا خدمات آنها به صورت همیشگی دارای یک تقاضای پیوسته و در یک محدوده نسبتا ثابت و مشخص در واحد زمان باشد. سهام محتاطانه و دفاعی، در خلال تمام سیکل‌ های بازار می ‌توانند خود را از ضرر و زیان ‌های شدید و ضربه‌ های منفی بازار در امان نگاه دارند.

    یکی دیگر از خصوصیات چنین سبدهایی دارا بودن سهم‌ هایی است که در اصطلاح غیر چرخه‌ای (Non-cyclical) هستند. در این نوع سهام، وضعیت اقتصادی کشور و مردم به تقاضای خرید محصولات یا خدمات شرکت مرتبط با سهم، تاثیری نمی ‌گذارد. شرکت در دوره ‌ای خاص رشد و در دوره ‌ای دیگر رکود ندارد و می ‌تواند حیات و سوددهی خودش را حتی در حالات آشفته اقتصادی حفظ کند.

    نکته کلیدی در تشکیل این چنین سبدهایی، داشتن سهامی با P/E پایین نسبت به متوسط بازار و همچنین سهامی با بتای پایین است. سهام این سبد همان طور که در برابر افت شدید بازار مصون هستند، در روند رشد بازار هم بالطبع نمی ‌توانند مطابق آهنگ رشد بازار رشد کنند و به همین دلیل، سرمایه ‌گذاران جوان و به دنبال هیجان، یا سرمایه‌ گذارانی که افق سرمایه‌ گذاری کوتاه‌ مدت دارند به سمت چنین سبدهایی تمایل پیدا نمی ‌کنند.

    سبد درآمدی (Income Portfolio): این نوع از سبد به کسب بازدهی از طریق سود تقسیمی هر سهم تکیه دارد. سهامداران برای تشکیل چنین سبدی می‌ توانند به دنبال سهامی بگردند که به ‌رغم افت زیادی که در قیمت داشته اند، همچنان دارای سیاست تقسیم سود به میزان خوب و بالایی باشند.

    این شرکت ‌ها نه تنها در عرصه ارائه خدمات فعال هستند بلکه دارای سودسازی سرمایه (Capital Gain) نیز هستند که این سودسازی سرمایه می ‌تواند منجر به رشد قیمتی سهم شان شود و سرمایه ‌گذار از محل فروش سهام خود در قیمت ‌های بالا نیز می ‌تواند سود شناسایی کند. در این راستا، نسبتی که بیان ‌کننده میزان کارآیی این سبد است حاصل تقسیم سود سالانه به ازای هر سهم بر قیمت هر سهم است. در واقع با این نسبت فرد میزان درآمدی که به ازای هر یک تومان سرمایه ‌گذاری ‌اش از طریق سود تقسیمی سالانه به دست می ‌آورد را محاسبه می ‌کند. این مقدار سود تقسیمی در شرکت‌ ها، بستگی به نوع تجارت شرکت، جایگاه آن در بازار، درآمد‌ها و cash flow آن دارد.

    این نوع سبد بیشتر مورد تمایل سرمایه ‌گذاران ارزش محور خواهد بود تا سرمایه‌ گذارانی که به رشد قیمتی سهم بیشتر اهمیت می ‌دهند.

    سبد سوداگرانه ( Speculative Portfolio ): این نوع سبد دارای ریسک بسیار زیادی است. متخصصان پیشنهاد می ‌کنند بیش از 10 درصد از سرمایه قابل سرمایه‌ گذاری در چنین سبدی قرار نگیرد. این نوع سبد، بیشتر بر اساس شایعات مدیریت می ‌شود. هرچه تجربه افراد بیشتر باشد در گرداندن چنین سبدی موفق ‌تر خواهند بود. در ایران به چنین نوع سرمایه‌ گذاری، سفته بازی هم می‌ گویند. در این نوع سبد، انتخاب یک سهم درست می ‌تواند سود زیادی را در زمان کوتاهی نصیب فرد کند.

    گزینه‌ های هدف این سبد، سهام نوسانی هستند. سهام نوسانی، به سهامی گفته می‌ شود که به نسبت پتانسیل بازدهی مثبتی که دارند، دارای ریسک زیادی نیز هستند. افرادی که این نوع از سهام را می‌خرند، معتقدند که بدون انجام تحلیل‌ های آنچنانی و جزء به جزء، می‌توان از بالا رفتن قیمت سهام سود برد. همچنین این نوع از سرمایه ‌گذاری، نمی ‌تواند به طور خاص در رده سرمایه‌گذاری ‌های رسمی و با قاعده دیگر قرار گیرد.

    سبد هیبریدی –ترکیب The Hybrid Portfolio: : این سبد سرمایه ‌گذاری مخصوص به سهام نیست و اقلام دیگری در آن حضور دارند. سبد هیبریدی، ترکیبی از فعالیت اقتصادی در اوراق قرضه، بورس ‌های کالایی، املاک و مستغلات و حتی سرمایه‌ گذاری در زمینه هنر است. در این رویکرد انعطاف پذیری زیادی است. یک راه معمول برای گرفتن درآمد از چنین سبدهایی، خرید اوراق قرضه با سررسید های متفاوت از هم است. این سبد به صورت ترکیبی از مواردی که اشاره شد، تشکیل شده و نسبت ‌های تخصیص هرکدام در سبد تقریبا به صورت ثابت است. معمولا اقلام تشکیل‌ دهنده چنین سبدی بهتر است همبستگی منفی نسبت به همدیگر داشته باشند.

    تعریف همبستگی (Correlation) : در دنیای علم اقتصاد، اندازه احتمالی حرکت دو اوراق بهادار نسبت به هم را همبستگی می ‌نامند. این نسبت یا ضریب، عددی بین 1- و 1+ است. ضریب همبستگی مثبت نشان‌ دهنده این است که هر دو قیمت با هم نوسان می ‌کنند و جهت بالا یا پایین رفتن هر دو قیمت با هم یکسان و هم جهت است و به همین ترتیب برای ضریب همبستگی منفی بر عکس این حالت است. اما ضریب همبستگی صفر به ‌این معنا است که هیچ کدام از دو قیمت به همدیگر وابستگی ندارند و کاملا به صورت متفاوت از عملکرد یکدیگر عمل می ‌کنند .

    برچسب ها