عصر خودرو

عوامل موثر بر شاخص بهای مواد غذایی

عصر بازار- تورم، معضل اقتصادی مهمی در کشورهای در حال توسعه است و بر رفاه اقتصادی و قدرت خرید مردم تاثیر اساسی دارد؛ به دلیل ارتباط تنگاتنگ تورم با زندگی افراد جامعه، علاوه بر آثار اقتصادی، ابعاد اجتماعی و سیاسی گسترده‌ای نیز در بر دارد.

عوامل موثر بر شاخص بهای مواد غذایی
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۶:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» ، از آنجا که نیاز انسان به غذا یک نیاز دائمی و فیزیولوژیک است، تورم در حوزه مواد غذایی اهمیت ویژه‌ای دارد و بنابراین، بحث امنیت غذایی همواره از جایگاه مهمی در جوامع مختلف برخوردار بوده و متغیر قیمت مواد غذایی به عنوان یک متغیر کلیدی و اثرگذار بر عرضه و تقاضا برای مواد غذایی و محصولات کشاورزی مورد توجه سیاست‌گذاران است.
    روند افزایشی در قیمت مواد غذایی، باعث کاهش امنیت غذایی می‌شود و در این راستا، عرضه و تقاضای موادغذایی، متغیرهای پولی و مالی از جمله حجم نقدینگی، نرخ واقعی ارز، نرخ سود بانکی، سطح دستمزدهای کشاورزی، ارزش افزوده بخش کشاورزی و حتی قیمت جهانی نفت از عوامل تاثیرگذار در شاخص بهای مواد غذایی محسوب می‌شوند. به کارگیری سیاست‌های مناسب ارزی می‌تواند در کاهش نرخ تورم به ویژه تورم قیمت مواد غذایی که امنیت غذایی کشور را دچار بحران می‌کند، بسیار موثر باشد. به‌علاوه با افزایش سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی می‌توان تولید مواد غذایی را افزایش و قیمت مواد غذایی را کاهش داد.
    تجربه کشورهای موفق در زمینه کشاورزی نشان می‌دهد که به‌کارگیری تجهیزات سرمایه‌ای در فعالیت‌های مختلف کشاورزی منجر به افزایش بهره‌وری عوامل تولید از جمله مدیریت، نیروی کار و زمین و ایجاد فرصت‌های شغلی می‌شود و این نیز خود منجر به افزایش عرضه مواد غذایی و کاهش قیمت خواهد شد.
    شاخص بهای موادغذایی تغییرات ماهیانه قیمت‌های بین‌المللی سبد مواد غذایی را رصد می‌کند و اخیرا سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرد که شاخص بهای مواد غذایی در سال 2017 میلادی نسبت به سال قبل از آن 8.2 درصد رشد داشت که از میانگین چهار سال اخیر بالاتر بوده است. هدف این سازمان، بالا بردن سطح زندگی و بهبود تغذیه مردم جهان، توزیع مناسب مواد غذایی در مناطق مختلف جهان و ایجاد امنیت غذایی است.
    شاخص بهای مواد غذایی فائو با وجود کاهش در اواخر سال 2017 به میانگین 174.6 واحد رسید. شاخص بهای مواد غذایی فائو در ماه دسامبر در پی افت شدید قیمت روغن نباتی و محصولات لبنی، کاهش یافته است و نکته حائز اهمیت این است که با افزایش تولید داخلی، مواد غذایی به خودکفایی در این بخش نزدیک شده که در این حالت قیمت موادغذایی تابع عرضه و تقاضای داخلی می‌شود و تا حدی از نوسانات مربوط به نرخ ارز و واردات موادغذایی مصون می‌ماند؛ این موضوع به ایجاد امنیت غذایی و رفاه اقتصادی در کشور کمک شایانی خواهد کرد.

    برچسب ها