عصر خودرو

خطیبی:

قیمت‌های بالاتر نفت در گرو تمدید توافق اوپک است

عصر بازار- نماینده سابق ایران در اوپک گفت:«درآمد بهتر و قیمت بالا تر در سایه مدیریت عرضه به وجود می آید؛ چنانچه مدیریت عرضه کنار گذشته شود، با ادامه وضعیت افزایش تولید، قیمت ها به شدت کاهش خواهد یافت.»

قیمت‌های بالاتر نفت در گرو تمدید توافق اوپک است
نسخه قابل چاپ
يکشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۹:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از خبرآنلاین، حتی طوفان های آمریکا نیز قیمت نفت را تحت تاثیر قرارداد. صدماتی که طوفان به پالایشگاه های آمریکا وارد کرد، موجب نوسان قیمت نفت در بازار شد. قیمت نفت جزو شاخص هایی است که تحت تاثیر اکثر عوامل بیرونی تغییر می‌کند. به طوری که حتی پیش بینی های اخیر آژانس بین المللی انرژی نیز منجربه افزایش قیمت نفت شده است.

    این روزها قیمت نفت در شرایط بهتری نسبت به آغاز فصل تابستان قرار دارد.جمعه قیمت نفت برنت به 55 دلار رسید که بالاترین رقم پس از توافق «کاهش تولید نفت» اوپک به شمار می رود.

    افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی سبب شد تا بلومبرگ، به نقل از آژانس بین المللی انرژی گزارش بدهد که این سازمان در پیش بینی خود از رشد تقاضای جهانی در سال 2017 بازنگری کرده  و رقم آن را افزایش داده است.

    اما تنها یک خبر نمی تواند قیمت نفت را در کانال 50 دلار نگه دارد. به گفته مایکل لینچ، رئیس تحقیقات انرژی و اقتصادی استراتژیک در وینچستر «مردم دنبال افزایش قیمت نفت در بازار هستند و می خواهند نفت درکانال 50 دلار نوسان داشته باشد، اما برای تحقق پیدا کردن این نیاز، تنها انتشار یک خبر کافی نیست.» فعالان بازار نفت منتظرند کشورهای عضو اوپک مجددا توافق کاهش تولید را تمدید کنند تا دوباره قیمت ها به کانال 50 دلار باز گردد و در این کانال بماند.

    سهمیه بندی برای همه

    در همین رابطه محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در گفت و گو با خبرآنلاین گفت:«در توافقی که انجام شد، همه کشورهای عضو اوپک به جز نیجریه و لیبی سهیم بودند. براین اساس تنها دو کشور بود آزادی عمل دارند. حتی ایران که فکر می‌کردیم به دلیل شرایط تحریم ها استثنا می شود، این گونه نشد و در سهمیه بندی قرار گرفته است.»

    او ادامه داد:« قبل از توافق کاهش تولید، قرار بود کشورهای نیجریه، لیبی و ایران به دلیل شرایط خاصی که داشتند آزادی عمل پیدا کنند، اما در آخرین لحظات نیجریه و لیبی استثنا شدند و  ایران مکلف به رعایت سهمیه تعیین شده از سوی اوپک شد.»

    خطیبی با بیان اینکه هم اکنون ایران مکلف به رعایت تولید بر مبنای سهمیه 3 میلیون و 790 بشکه است،عنوان کرد:«در حالی که قبل تحریم ها می توانستیم نزدیک 4 میلیون بشکه در روز تولید کنیم؛ به همین ترتیب، اگر چنانچه کاهش بیشتری در آینده اعمال شود این سهمیه بندی به ایران نیز خواهد رسید.»

    این کارشناس بازار نفت عنوان کرد:« در اوایل توافق قیمت ها افزایش پیدا کرد؛ اما این افزایش قیمت متوقف شد. در واقع افزایش تولید غیراوپکی ها موجب متوقف شدن این روند شد و آثار این توافق کمرنگ شد.»

    سه سناریو قیمت نفت

    نماینده سابق ایران در اوپک در ادامه اظهار کرد:« اگر در اجلاس آتی این توافق تمدید شود، می توانیم قیمت های بین 45 الی 50 دلار را انتظار داشته باشیم. اما اگر توافق کاهش بیشتری را در بر بگیرد،می توان انتظار قیمت های بالاتر را داشت. از طرف دیگر، سناریو آخر این است که اصلا توافق تمدید نشود. طبیعتا این سناریو خوبی نیست و قیمت ها را حتما کاهش خواهد داد.»

    خطیبی بیان کرد:« این سه سناریو هرکدام قیمت های خاصی را به دنبال دارد؛ در یک سناریو حتی می توان شاهد قیمت های بالا 60 دلار در بازار هم بود. اما از سوی دیگر شرایط بدتری نیز ممکن است ایجاد شود که همه آزادانه تولید کنند. اما به احتمال قوی،توافق کاهش تولید، تمدید خواهد شد که در این صورت شرایط همان شرایط کنونی خواهد بود و قیمت ها خیلی بالاتر نمی رود.»

    تولید بیشتر درآمد را بیشتر نمی‌کند

    او در خصوص موضع ایران در تمدید توافق در جلسه آینده اوپکی ها گفت:« اگر این توافق انجام نشود، قاعدتا قیمت های کمتری نصیب ما خواهد شد؛به همین ترتیب درآمدهای کشور نیز کاهش خواهد یافت. بنایراین با تولید بیشتر، درآمد بیشتر نصیب کشور نخواهد شد.»

    خطیبی همچنین تاکید کرد:« اخیرا مسئولان سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده‌اند که با ادامه قیمت های کنونی بازار نفت، درآمدهای بودجه محقق نشده و با کسری مواجه می شود.از آنجا که قیمت نفت در بودجه 96 بر مبنای 50 دلار  در هر بشکه لحاظ شده ،اگر در شش ماه آتی قیمت نفت زیر 50 دلار باشد،حتما کسری بودجه قابل توجه خواهد بود. بنابراین حتما لازم است که موضع ایران در جلسه آتی اوپک به گونه ای باشد که قیمت های بهتری را دنبال کند. به علاوه حتما کیفیت هم ارتقا پیدا کند که شاهد قیمت های بهتری باشیم.حتما اگر توافقی صورت نگیرد،درآمد ها افت پیدا کرده و همه متضرر می شوند.»

    او اظهار کرد:« درآمد بهتر و قمیت بالاتر در سایه مدیریت عرضه به وجود می آید؛ چنانچه مدیریت عرضه کنار گذشته شود، با ادامه افزایش عرضه در بازار جهانی، قیمت ها به شدت کاهش خواهد یافت.»

    همه چیز در اجلاس آتی؟

    این روزها بحث بر سر تمدید توافق یا عدم تمدید، با نزدیک شدن به اجلاس نوامبر اوپک داغ تر شده است.

    از طرفی عربستان، ونزوئلا و قزاقستان به دنبال تمدید هستند، اما وسیه و کویت اعلام کرده اند که  با ارزیابی به توازن رسیدن بازار در سه ماهه نخست سال 2018، تمدید توافق کاهش تولید نفت را ضروری نمی ‌دانند.

    ایران هنوز موضع خود را اعلام نکرده و مقامات وزارت نفت هنوز در این رابطه واکنشی نشان نداده اند. انتظار فعالان نفتی داخل کشور این است که ایران در این اجلاس تمدید کاهش تولید را دنبال کند.

    برچسب ها