عصر خودرو

جام‌جهانی، راهی برای فرار از نفت

عصر بازار- اقتصاد شبه جزیره قطر، به ویژه در بخش غیرهیدروکربوری با افزایش امیدوارکننده قیمت نفت خام از ابتدای سال جاری میلادی و بهبود شاخص‌های مالی دولت‌های نفتی، در مسیر رشد قرار گرفته است.

جام‌جهانی، راهی برای فرار از نفت
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۰۳ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۲:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از خبر آنلاین ، پس از سقوط دور از انتظار قیمت نفت از میانه سال 2014 میلادی، قطری‌ها در سال 2016 میلادی توانستند در بخش‌های غیروابسته به نفت به رشدی چشمگیر دست یابند. با رشد تدریجی قیمت‌ها در سه سال فرارو، ما شاهد دو تاثیر کلیدی خواهیم بود. در گام نخست، درآمدهای دولت افزایش یافته و محدودیت‌های مالی برطرف خواهد شد و در همین‌حال، قیمت‌های بالاتر نفت خام موجب می‌شود تا حجم سرمایه گذاری در بخش توسعه زیرساخت‌ها افزایش یابد. این درحالی‌ست که مقدار تولید محصولات نفتی این کشور نیز در حال افزایش است. براساس اعلام بانک مرکزی قطر، رشد تولید ناخالص داخلی قطر در سال 2017 میلادی 2.6 درصد خواهد بود. این عدد برای سال 2018 میلادی 3.6 درصد تخمین زده شده است. هرچند در سال 2019 میلادی این نرخ با کاهش 0.9 درصدی به 2.7 درصد می‌رسد.

    قطری‌ها امیدوارند قیمت نفت به ویژه با تمدید توافق فریز نفتی باز هم افزایش یابد. رهبران دوحه پیش بینی نموده‌اند که میانگین قیمت هر بشکه نفت خام در سال 2017 میلادی به 55 دلار برسد؛ این عدد 10 دلار بیش از میانگین سال گذشته میلادی است. مدیران بانک مرکزی قطر با خوش بینی نسبت به آینده بازار از عبور میانگین قیمت هر بشکه نفت خام از مرز 60 دلار در سال 2019 میلادی سخن می‌گویند. با افزایش درآمدهای دوحه همراه با اجرایی شدن قانون مالیات ارزش افزوده از ابتدای سال آینده، عدم تعادل در درآمدها و هزینه‌های دولت قطر تا حدود زیادی پایان خواهد یافت.

    در سال 2016 میلادی، نسبت کسری بودجه به تولید ناخالص داخلی قطر 7.2 درصد بوده است. در سال جاری این عدد به 1.5 درصد کاهش می‌یابد و در دو سال آینده، اقتصاد این کشور با کسری بودجه خداحافظی خواهد کرد. براساس چشم انداز ملی 2030 قطر، این کشور باید از وابستگی به درآمدهای نفتی رها شود. در سال 2022 میلادی نیز فرصت غیرنفتی دیگری در راه است. میزبانی قطری‌ها از بازی‌های جام جهانی می‌تواند زمینه توسعه پرشتاب بخش‌هایی نظیر حمل و نقل، طرح‌های عمرانی، بهداشت و آموزش را فراهم کند. قطری‌ها با این میزبانی، امیدوارند تا خود را به عنوان کشوری جذاب و پیشرو در خاورمیانه نشان دهند و سرمایه‌گذاران خارجی را برای ایجاد طرح‌های مختلف صنعتی مجذوب خود کنند. کارشناسان معتقدند فروش موفق 9 میلیارد اوراق قرضه دولت قطر در بهار سال گذشته نشان داد ظرفیت قابل توجهی برای کسب و کارهای جدید در این کشور عربی وجود دارد.

    رهبران قطر پس از چند دهه وابستگی به درآمدهای نفتی، راهی جدید برگزیده‌اند و توسعه بخش پایین دستی و صنایع وابسته از مهمترین رویکردهای آنان به شمار می‌رود. رشدبخش غیرهیدروکربوری اقتصاد قطر در سال‌های 2018 و 2019 میلادی به ترتیب 5 و 4 درصد پیش‌بینی شده است و قطری‌ها با ادغام دو شرکت راس‌گس و قطرگس(شرکت‌های گازی)، افزایش کارایی و کاهش هزینه‌ها را دنبال می‌کنند.

    راه اندازی طرح توسعه میدان گازی #برزان با ظرفیت تولید روزانه 2 میلیارد فوت مکعب گاز را نیز باید اقدامی در جهت جبران کاهش تولید از میدان‌های قدیمی این کشور دانست. توسعه چند میدان نفت و گاز دیگر نیز توسط قطری‌ها در حال اجرا است. میدان خشکی نفتی #دخان با ظرفیت تولید روزانه 350000 بشکه نفت خام و مساحت 640 کیلومتر مربع، یکی از این پروژه‌ها به شمار می‌رود. میدان‌های نفتی #شاهین و #عیدالشرقی نیز از میدان‌های اصلی تولید کنونی نفت قطر محسوب می‌شوند.

    در دوره سقوط قیمت‌ها در بازار طلای سیاه، رهبران دوحه دریافتند باید اقتصادی متنوع ایجاد کنند. ساخت چند مجتمع پتروشیمی، افزایش ظرفیت پالایشگاه‌ها، توسعه سهم ساخت داخل در پروژه‌ها، حمایت از شرکت‌های قطری ارایه دهنده خدمات نفتی و بهبود سطح دانش فنی کارکنان بومی با همکاری دانشگاه‌های معتبر دنیا بخشی از این راهکارها به شمار می‌رود.

    در دورنمای سال 2030 میلادی دولت قطر، بر متنوع نمودن اقتصاد این کشور عربی تاکید شده است. در نشست‌های اخیر اوپک، ما شاهد نقش آفرینی قابل توجه قطر در مذاکره‌های درونی کارتل و ترغیب روسیه و سایر تولیدکنندگان غیراوپک برای مشارکت در طرح فریز نفتی بودیم؛ قطری‌ها خود را به عنوان یک بازیگر جدید در بازارهای انرژی دنیا مطرح کردند و در شرایط کنونی، تاثیر آنها بر این بازار، غیرقابل انکار است.

    برچسب ها