عصر خودرو

واگذاری سهام شرکت ملی نفت زمینه‌ساز توسعه زنجیره ارزش نفت خام

عصر بازار- زندیان عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: واگذاری سهام شرکت ملی نفت نیز در زمینه خصوصی‌سازی و تحقق مولدسازی باید انجام پذیرد و منابع حاصل از مولدسازی در راستای توسعه زیرساختی و تکمیل زنجیره ارزش نفت خام هزینه گردد.

واگذاری سهام شرکت ملی نفت زمینه‌ساز توسعه زنجیره ارزش نفت خام
نسخه قابل چاپ
پنجشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۶:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از تسنیم، در سال‌های اخیر، تأمین مالی پروژه‌های زیرساختی در کشور با چالش‌های متعددی مواجه بوده است. محدودیت منابع بودجه‌ای، کاهش درآمدهای نفتی و فشارهای ناشی از تحریم، باعث شده که دولت در اجرای طرح‌های بزرگ عمرانی و توسعه‌ای با کسری مزمن منابع روبه‌رو شود. در چنین شرایطی، مولدسازی دارایی‌های راکد دولت، به‌ویژه دارایی‌هایی نظیر سهام شرکت ملی نفت، می‌تواند به‌عنوان یک ابزار مؤثر برای تأمین مالی پروژه‌های حیاتی زیرساختی کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    واگذاری سهام شرکت ملی نفت، اگر با سازوکار شفاف و با هدف تبدیل منابع غیرنقدی به سرمایه مولد صورت گیرد، نه تنها موجب انتقال بخشی از منابع به بازار سرمایه می‌شود بلکه دولت را از اتکای بیش از حد به منابع بانکی و چاپ پول بی‌نیاز می‌سازد. این فرآیند می‌تواند پلی میان بخش واقعی و بخش مالی اقتصاد ایجاد کند؛ به‌گونه‌ای که منابع حاصل از فروش سهام به توسعه راه‌ها، انرژی‌های نو، شبکه‌های حمل‌ونقل و صنایع پایه اختصاص یابد. بدین‌ترتیب، فروش سهام شرکت ملی نفت نه فقط تأمین‌کننده بودجه جاری، بلکه موتور محرک توسعه زیرساختی کشور خواهد شد و دارایی‌های آن از شکل راکد و انحصاری به سرمایه‌های مولد و مشارکتی تبدیل می‌گردند.

    در همین رابطه با آقای علیرضا زندیان عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی پیرامون اهمیت واگذاری سهام شرکت ملی نفت و اثرگذاری آن بر توسعه زیرساختی کشور به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند.

    زندیان عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در توضیح دیدگاه خود درباره نفت و خصوصی‌سازی گفت: اگر در زنجیره ارزش نفت، مولدسازی و خصوصی‌سازی واقعی انجام گیرد، قطعاً موافق آن هستم؛ زیرا در شرایط فعلی، بخش عمده کسری بودجه کشور ناشی از هزینه‌های سنگین دولت است.

    وی ادامه افزود: مولدسازی دارایی‌های دولت باید در زمینه بخش‌های مختلف و سهام‌های متنوع دولتی انجام بپذیرد و منابع حاصل از این مولدسازی نیز در اختیار توسعه زیرساختی کشور قرار گیرد. از طرفی باید به طور کامل دقت شود که منابع این مولدسازی در هزینه‌های جاری خرج نشود زیرا هرگاه بودجه به جای هزینه‌های عمرانی در مصارف جاری دولت خرج شود، این به زیان کشور است. بنابراین، کوچک‌سازی دولت و تقویت بخش خصوصی ضرورتی انکارناپذیر است.

    زندیان تأکید کرد: من معتقدم خصوصی‌سازی باید در تمام زوایای اقتصادی کشور اتفاق بیفتد؛ همان‌طور که در برنامه هفتم توسعه نیز بر آن تصریح شده است. این امر محدود به استخراج نفت یا حمل و نقل نیست، بلکه شامل تمامی صنایع وابسته از جمله پتروشیمی و مشتقات نفتی نیز می‌شود.

    وی در پایان گفت: بنابراین واگذاری سهام شرکت ملی نفت نیز در زمینه خصوصی‌سازی و تحقق مولدسازی باید انجام پذیرد و منابع حاصل از مولدسازی در راستای توسعه زیرساختی و تکمیل زنجیره ارزش نفت خام هزینه گردد. باید در راستای اجرای برنامه هفتم توسعه، به سمت اجرای مولدسازی در راستای تحقق اقتصاد مردمی و تقویت بخش خصوصی واقعی حرکت کنیم.

    برچسب ها