عصر بازار- بازار سرمایه در هفته جاری روند متفاوتی را پشت سر گذاشت. در روزهای ابتدایی هفته، بازار تحتتاثیر اخبار مثبت روند مطلوبی داشت و انتظار میرفت با سرازیر شدن اتفاقات مثبت روند رو به رشد بازار در روزهای پایانی سال ادامه پیدا کند. با وجود این، موضوعی که نفس بازار را در روزهای میانی هفته به شمارش انداخت، استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی بود؛ به طوری که سرخپوشی تابلوی معاملات پس از شوک استیضاح به طور کامل نمایان بود.
به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از دنیای اقتصاد، در این میان طی روزهای پایانی هفته از نوسانات منفی نمادها کاسته شد و با سبزپوشی برخی شاخصسازها بازار نوسان متعادلتری را تجربه کرد. به نظر میرسد بازار روزهای پایانی سال را با نوسان متعادل پشت سر بگذارد.
علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار عنوان کرد: روز گذشته بازار با ارزش معاملات حدود 8145میلیارد تومان روبهرو بود که خروج پول 169میلیاردی را به همراه داشت. اختلال در سامانه معاملاتی مفید باعث شد تا فضای اقبال به صندوقها و بهویژه صندوقهای اهرمی کمرنگ شود، اما به نظر میرسد این فضای منفی در حال پاک شدن است. در این میان، از مجموع 250همت بودجهای که به انتشار اوراق تخصیص پیدا کرده بود، تاکنون حدود 168همت آن منتشر شده است. این موضوع سبب افزایش نرخ بهره به بالای 35درصد شده و در نتیجه اقبال به صندوقهای درآمد ثابت و اوراق افزایش یافته است. این تغییرات عامل اصلی خروج پول از سایر داراییها مانند صندوقهای طلا و سهام بودند. در این راستا، تاثیر استیضاح وزیر اقتصاد بر بازار قابلتوجه است.
بازار در روزهای اخیر حال و هوای مثبتی نداشته و حدود 68درصد از سهام دیروز در وضعیت منفی معامله شدند. این وضعیت به دلیل اخباری است که از استیضاح وزیر اقتصاد به گوش رسیده و باعث افزایش سردرگمی بازار شده است. دلار توافقی از سقف 68هزار و 260تومانی فاصله گرفت و روز چهارشنبه در محدوده 68هزار و 200تومان معامله شد. گواهی سپرده سکه در بورسکالا به قیمت 73میلیون تومان و سکه امامی در بازار به قیمت 74میلیون تومان معامله میشود که یکمیلیون تومان کمتر از نرخ روزی است که استیضاح وزیر اقتصاد رقم خورد.
بازار بهطور کلی همچنان در وضعیت ابهامآلودی قرار دارد و باید دید سیاستهای دولت پس از رفع ریسکهای منطقهای به کدام سمت خواهد بود. همچنین شایعاتی در مورد مذاکرات و میانجیگری روسیه مطرح است که تایید یا تکذیب نشدهاند.
محمد رضانژاد، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار گفت: پس از گمانهزنیها سرانجام وزیر امور اقتصادی و دارایی از سوی مجلس استیضاح شد. این موضوع در بازار سرمایه با واکنشهای زیادی همراه بوده است. تجربه رشد بازار از سال 97 تا 99 در دوره ریاست عبدالناصر همتی بر بانکمرکزی در دولت دوم حسن روحانی و همچنین رویکرد حمایتی او از بازار سرمایه در دولت مسعود پزشکیان موجب ایجاد خوشبینی به آینده بازار شد.
از طرفی نقدهای جدی به عملکرد همتی وارد است؛ مانند کاهش سنگین نرخ سود بانکی در نیمه اول و رشد شتابان آن در نیمه دوم سال که موجب وارد آمدن زیانهای زیادی به آحاد مردمی شد که با دعوت دولتمردان وقت در بورس سرمایهگذاری کردند. با وجود این، از اقدامات احتمالی مثبت وزیر آتی اقتصاد که برای بازار سرمایه اهمیت زیادی دارد، تداوم رشد متناسب دلار بازار توافقی نسبت به دلار بازار آزاد و اتخاذ سیاستهای تعرفهای و مالیاتی مشوق صادرات و تولید است که منجر به بهبود سودآوری شرکتهای بورسی شده که در صورت اجرا بازار سرمایه بهعنوان مقصد نقدینگی سرگردان تلقی شده و در نهایت موجب کاهش رشد در بازارهای سفتهبازی از جمله ارز و طلا میشود.
مجتبی لطیفی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار اظهار کرد: در هفتهای که گذشت، بازار تحت تاثیر خبر استیضاح وزیر اقتصاد، شوک منفی و فشار فروش شدیدی را تجربه کرد که این فشار فروش موجب اصلاح قیمتی بازار شد. این شوک در روزهای ابتدایی این اتفاق مشهود بود. به نظر میرسد هفته آینده این فشار فروش از بازار گرفته شده و بازار به سمت متعادل شدن حرکت کند. انتظار میرود که شاخص کل هفته آینده با نزدیک شدن به سطوح حمایتی، مورد توجه بیشتر سرمایهگذاران قرار گیرد و مجدد به سمت بالا حرکت کند.
با وجود فشار فروش بالقوه در بازار، میانگین سرانه خرید بازار در طول 10روز گذشته از میانگین 22 روز گذشته بالاتر بوده و همچنین میانگین ارزش معاملات 10 روزه از 22 روزه بالاتر است و میتوان انتظار داشت که هفته آینده بازار متعادلتر از هفته فعلی باشد و در نیمه دوم هفته آتی به سوی مثبت و رشد مجدد حرکت کند. همچنین در طول هفته صنعت خودرو با لیدری خودرو و گروه بانکی با لیدری بانکملت عملکرد مطلوبی نسبت به سایر بازار داشتند و احتمال اینکه هفته آینده، چرخش پول را در صنایع شاهد باشیم وجود دارد. گروه فلزات اساسی نیز به واسطه کاهش قیمت دلار احتمال میرود با فشار عرضه مواجه شوند.