عصر بازار- در هفته گذشته اظهارنظر ها و رویدادهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که از مهم ترین آنها می توان به"گواهی سپرده کالایی، مسیر مشارکت مردم در تولید را هموار می کند"،"رکورد تاریخی ارزش معاملات روزانه صندوق های کالایی و سقف تاریخی ارزش معاملات روزانه بازارهای مالی و مشتقه شکسته شد"،"معاملات گواهی و مشتقه طلای بورسی در مسیر ۲۴ ساعته شدن" و"افزایش مهلت تسویه قراردادهای مشمول انفساخ" اشاره کرد.
گواهی سپرده کالایی، مسیر مشارکت مردم در تولید را هموار می کند
به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از کالاخبر، مدیر خزانهداری و انبارهای بورس کالای ایران اهمیت راهاندازی معاملات گواهی سپرده کالاهایی که مشمول مالیات ارزش افزوده هستند را تشریح کرد و گفت: این روند به معنای واقعی مسیر مشارکت مردم در تولید را هموار می کند.
جواد فلاح گفت: قانون تامین مالی و زیرساختها توانست راه بورس کالا را برای راهاندازی معاملات گواهی سپرده کالاهایی که مشمول مالیات ارزش افزوده هستند، باز کند.
فلاح با بیان اینکه اولین کالایی که برای راهاندازی معاملات گواهی سپرده انتخاب شد شمش نقره بود و نقره آغاز راه جدیدی در بورس کالای ایران است، افزود:یکی از مزیتهای اوراق بهادار سازی کالاها، مشارکت مردم در این بازار حتی با سرمایههای اندک و تزریق این منابع به سمت تولید است.
رکورد تاریخی ارزش معاملات روزانه صندوق های کالایی شکسته شد
روز شنبه 24 آذرماه 1403 با ثبت ارزش حدود 4.5 هزار میلیارد تومان، رکورد تاریخی ارزش معاملات روزانه صندوق های کالایی در بورس کالای ایران شکسته شد.
ارزش معاملات صندوق های کالایی بورس کالای ایران از ابتدایی سال جاری حدود 187 همت بوده است.
صندوق کالایی یکی از ابزارهای مالی در بورس کالا است که امکان سرمایه گذاری غیرمستقیم در کالا را برای افراد فراهم میکند. این صندوقها منابع مالی جمعآوری شده از فروش واحدهای صندوق را در کالا یا کالاهایی سرمایهگذاری میکنند. بنابراین صندوقهای کالایی این امکان را به افراد میدهند تا بدون خرید کالاهای فیزیکی بتوانند بر روی آنها سرمایهگذاری کنند.
سقف تاریخی ارزش معاملات روزانه بازارهای مالی و مشتقه شکسته شد
در معاملات 24 آذر بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران، ارزش معاملات روزانه این بازارها یک رکورد تاریخی جدید را به ثبت رساند و به بیش از 5.7 همت رسید.
رکورد قبلی معاملات روزانه بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران به 21 آذرماه امسال اختصاص داشت که ارزش معاملات از مرز 4.6 همت عبور کرده بود اما دیروز سقف قبلی با قدرت بالا شکسته شد و ارزش معاملات از 5.7 همت عبور کرد.
هم اکنون صندوق های کالایی، گواهی سپرده شمش طلا، شمش نقره، سکه طلا، زعفران و اوراق سلف موازی استاندارد در بازار مالی بورس کالای ایران و انواع قراردادهای آتی و اختیار معامله کالایی در بازار مشتقه بورس کالا فعال هستند.
افزایش سهم بازارهای مالی و مشتقه از کل معاملات بورس کالا
بررسی دادههای آماری رسمی نشان میدهد؛ بازارهای مالی و مشتقه در بورس کالا طی سه سال اخیر رشد چشمگیری داشتهاند، بهویژه در سال 1403 که سهم آنها از کل معاملات دو برابر شده است.
بازارهای مالی و مشتقه از کل معاملات بورس کالای ایران به 18 درصد افزایش یافته، به طوری که ارزش کل معاملات بازارهای مالی و مشتقه این بورس به 260 همت رسیده است.
گزارشهای آماری رسمی نشان میدهد؛ در سه سال اخیر (1401 تا 1403)، بورس کالای ایران روند رشد قابلتوجهی را در ارزش معاملات خود تجربه کرده است.
طبق این آمار، در سال 1401، ارزش معاملات این بازار به 10,486 هزار میلیارد ریال رسید. در سال 1402 نیز، ارزش معاملات با جهش قابلتوجهی به 16,309 هزار میلیارد ریال رسید. در سال 1403(تا 19 آذر امسال)، ارزش معاملات این بورس به 14,641 هزار میلیارد ریال رسیده که نشاندهنده رشد قابلتوجه آن نسبت به دوره مشابه سال قبل است.انتظار میرود تا پایان سال 1403، ارزش معاملات از رکورد سال 1402 عبور کند.
آمارهای جذاب از معاملات مبتنی بر طلای بورس کالا
مدیر بازار مشتقه و ابزارهای نوین مالی بورس کالای ایران گفت:74 درصد پرتفوی صندوق های طلا مبتنی بر شمش طلاست که 80 درصد از این شمش های طلا متعلق به تولیدکنندگان طلا بوده است.
رحمان آراسته افزود:از توکنایز کردن معاملات طلا استقبال می کنیم و در خصوص یکی از صندوق های طلا این فرآیند در حال انجام است.
وی افزود:نزدیک به 700 هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در معاملات مبتنی بر طلا در بازار سرمایه فعال هستند و 84 همت پول در صندوق های طلا سپرده شده که عمده آن متعلق به سرمایه گذاران حقیقی بوده است.
معاملات گواهی و مشتقه طلای بورسی در مسیر 24 ساعته شدن
مدیر بازار مشتقه و ابزارهای نوین مالی بورس کالای ایران گفت:با توجه به اینکه زیرساخت های معاملاتی بازار مشتقه از دو ماه آینده تغییر می کند، برنامه 24 ساعته شدن معاملات مشتقه و گواهی سپرده طلا را در چند فاز اجرایی خواهیم کرد.
رحمان آراسته گفت: بورس کالا برنامه ویژه و گسترده ای در حوزه طلای آبشده شروع کرده تا بعد از اخذ مجوزهای لازم و سپری شدن مراحل قانونی، طلاهای آبشده در اختیار مردم به اوراق بهادار تبدیل و با کمترین سرمایه، امکان سرمایه گذاری در این حوزه فراهم شود.
وی افزود:با توجه به حمایت های سازمان بورس و اوراق بهادار از ابزارسازی و اوراق بهادارسازی کالاها در بورس کالای ایران، در آینده ای نزدیک، هر ابزار با هر میزان دارایی و هر درجه از ریسک پذیری و ریسک گریزی را در بورس کالا طراحی می کنیم.
نقره، سبد دارایی سرمایه گذاران را متنوع تر می کند
رییس اداره توسعه کالایی بورس کالای ایران گفت:نقره به دلیل جذابیتهای اقتصادی ناشی از نوسانات قیمتی آن در بازار جهانی و داخلی می تواند به عنوان یک ابزار مکمل در جهت متنوع سازی سبد دارایی اشخاص به کار گرفته شود. در واقع علاوه بر شمش طلا، سکه، زعفران و سایر کالاهایی که در بازار گواهی سپرده بورس کالا معامله میشوند، نقره هم میتواند به توسعه و جذابیت این بازار کمک کند.
محبوبه اسکندری به نحوه معامله این فلز گرانبها و شرایط خرید آن اشاره کرد و افزود:واحد معاملاتی گواهی سپرده شمش نقره یک گرم نقره است؛ بنابراین همه اشخاص میتوانند با سرمایه کمتر از 100 هزار تومان اقدام به ورود به بازار معاملات گواهی سپرده شمش نقره کنند.
توضیحات معاون بورس کالا در خصوص عملیات تسویه معاملات
معاون پایاپای و خزانه داری بورس کالای ایران گفت: با توجه به فعال بودن شعب تخصصی بانک ها در خصوص امور مربوط به معاملات بورس کالای ایران و شعب اصلی بانک ها در استان های مختلف کشور، مشتریان این بورس جهت انجام امور بانکی و عملیات تسویه معاملات خود به این شعب مراجعه کنند.
محمد نوروزپور اظهار داشت: محدودیت فعالیت بانک ها به شعب کشیک و اصلی در سراسر استان های کشور و همزمانی آن با فعال بودن معاملات بورس کالای ایران، روند تسویه و عملیات بانکی مشتریان را با تاخیر و کندی مواجه کرده است؛ از این رو طی پیگیری و هماهنگی های به عمل آمده، شعب تخصصی بورس کالا در تهران و شعب اصلی مراکز استان ها و برخی شعب در شهرستان ها آماده انجام عملیات مرتبط با تسویه معاملات هستند.
نوروزپور اظهار داشت: بورس کالا با عرضه کنندگان رایزنی هایی در خصوص بخشودگی جرائم انجام داده است و از سایر عرضه کنندگان انتظار می رود بخشودگی جرائم در شرایط خاص را روال کاری خود قرار دهند. ضمنا در خصوص تسویه های غیر نقدی که با مشکل روبرو شده است شرکت های کارگزاری با همکاران اتاق پایاپای بورس کالا تماس داشته باشند تا در خصوص مرتفع شدن مشکل، هماهنگی ممکن با بانک ها و عرضه کنندگان صورت گیرد.
افزایش مهلت تسویه قراردادهای مشمول انفساخ
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیه ای از افزایش مهلت تسویه قراردادهای مشمول انفساخ خبر داد.
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد:با توجه به تمدید ابلاغیه های تعطیلی سراسری شبکه بانکی و به منظور جلوگیری از اختلال در فرآیندهای انجام امور تسویه و به ویژه جلوگیری از انفساخ قراردادها، مطابق هماهنگی به عمل آمده با سازمان بورس و اوراق بهادار و هیات مدیره شرکت بورس کالای ایران، مهلت تسویه برای قراردادهایی که روز آخر تسویه با جریمه آن ها تاریخ 27 آذرماه بوده است، یک روز کاری افزایش یافت.
جزییات و نحوه اجرای مصوبه سازمان بورس متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.
اطلاعیه بورس کالا درخصوص بهبود فرآیند سامانه خرید از مازاد
مدیریت عملیات بازار فیزیکی بورس کالای ایران در اطلاعیه ای به کارگزاران از بهبود فرآیند خرید از مازاد و روش آن خبر داد.
بر اساس این اطلاعیه از روز شنبه اول دی ماه خرید از سامانه مازاد به روش زیر انجام می شود:
*20 دقیقه ابتدایی هر نیم ساعت مختص به ثبت سفارش اولیه، اخذ استعلامات مربوطه و تایید نهایی سفارش*از دقیقه 20 تا 25 زمان ارسال سفارشات به سامانه مازاد توسط کاربر*از دقیقه 25 تا 30 زمان تخصیص سفارشات توسط سیستم
اولویت زمانی سفارش جهت تخصیص(ماده 5 دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالای ایران)، زمان ارسال سفارش به سامانه مازاد است.
«آتش»، آتش به پا کرد!
پذیرهنویسی صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر طلای آتش فیروز (آتش) در روز 26 آذر شرایطی با موفقیت به اتمام رسید که در دقایق نخست آغاز مرحله پیش گشایش پذیره نویسی این صندوق به ارزش 500 میلیارد تومان، بالغ بر 800 میلیارد تومان تقاضای خرید در سامانه معاملات به ثبت رسید.
پذیره نویسی هفدهمین صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلا با نماد «آتش» که امروز راس ساعت 12 آغاز شده بود با استقبال بالای سرمایه گذاران در ثانیه نخست با موفقیت به اتمام رسید و تمامی واحدهای صندوق با موفقیت به فروش رفت.
اکران «آتش 2» در بازار سرمایه
پس از استقبال بالای سرمایه گذاران از پذیره نویسی واحدهای سرمایه گذاری صندوق پشتوانه طلای آتش فیروزه (آتش)، مرحله دوم این پذیره نویسی امروز انجام شد که بار دیگر برای پذیره نویسی این صندوق به ارزش 500 میلیارد تومان بالغ بر 770 میلیارد تومان تقاضای خرید در مرحله پیش گشایش به ثبت رسید و در نهایت در همان ثانیه های نخست این پذیره نویسی به اتمام رسید.
مرحله دوم پذیره نویسی واحدهای سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر طلای آتش فیروزه(آتش)که امروز به مدت یک روز کاری تمدید شده بود،با موفقیت انجام شد.
پذیرهنویسی صندوق طلای "لیان" با موفقیت انجام شد
پذیره نویسی شانزدهمین صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلا و هجدهمین صندوق کالایی بورس کالا با نماد «لیان» که از روز 24 آذر به مدت سه روز کاری آغاز شده بود، با جذب 495 میلیارد تومان با موفقیت به اتمام رسید.
پذیرهنویسی شانزدهمین صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلا با نماد «لیان» از روز شنبه 24 آذرماه به مدت سه روز کاری آغاز شده بود که که در روز اول 383 میلیون تومان و در روز دوم 112 میلیون تومان سرمایه عموم مردم جذب شد و تمامی واحدهای این صندوق با موفقیت به فروش رسید.