عصر بازار- سام حمزهای، کارشناس بازار سرمایه، ضمن بررسی تأثیر تغییر نرخ تسعیر ارز را در افزایش تقاضای سهام بانکها اعلام کرد: افشای سود و زیان ناشی از تغییر این نرخ میتواند سرمایهگذاران را به سرمایهگذاری در سهام بانکی ترغیب کند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از سنا، حمزهای در توضیح نرخ تسعیر ارز گفت: «نرخ تسعیر ارز (Exchange Rate) نرخی است که برای تبدیل ارزهای خارجی به ارز داخلی بهکار میرود. این نرخ مستقیم در بانکها و مؤسسات مالی برای انجام تراکنشها و تسویهحسابهای بینالمللی تعیین میشود و عوامل مختلفی بر آن تأثیرگذارند.»
او افزود: تغییرات نرخ بهره میتواند تأثیر قابلتوجهی بر ارزش ارزها داشته باشد. برای مثال، افزایش نرخ بهره در یک کشور میتواند سرمایهگذاری خارجی را جذب کرده و ارزش ارز آن کشور را تقویت کند. از سوی دیگر، نرخ تورم نیز از عوامل کلیدی تعیین ارزش پول ملی است؛ بهطوری که نرخ تورم بالا معمولاً موجب کاهش ارزش ارز میشود.
این کارشناس در ادامه به سایر عوامل مؤثر اشاره کرد و گفت: «وضعیت کلی اقتصادی، شامل نرخ رشد اقتصادی، بیکاری، و تراز تجاری، نقش مستقیمی در نرخ تسعیر ارز ایفا میکند. عرضه و تقاضای ارزهای مختلف، سیاستهای پولی بانک مرکزی، و تحولات سیاسی و ژئوپلیتیکی نیز میتوانند موجب نوسانات قابلتوجهی در این نرخ شوند.»
تصمیمات جدید در خصوص نرخ تسعیر ارز
حمزهای با اشاره به اطلاعیه اخیر بانک مرکزی در مورد تغییرات نرخ تسعیر ارز گفت: برای 6 ماه اول سال 1403، نرخ تسعیر برای داراییها و بدهیهای پولی ارزی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به نرخ خرید حواله معاملات الکترونیک ارز (ETS) در تاریخ 31 شهریور 1403 تعیین شده است. این نرخ برای هر یورو معادل 508,428 ریال و برای هر دلار آمریکا معادل 457,374 ریال اعلام شده است.
او افزود: «در سالهای گذشته نرخ تسعیر بانکها توسط بانک مرکزی همواره پایینتر از نرخ تسعیر سایر صنایع تعیین میشد که این امر موجب متضرر شدن سهامداران بانکها میشد. با این حال، در دو سال اخیر شاهد کاهش این فاصله هستیم.»
اثرات تغییرات نرخ تسعیر بر سودآوری بانکها
حمزهای در خصوص تأثیر این تغییرات بر سودآوری بانکها گفت: طبق مصوبه فروردینماه بانک مرکزی، سود یا زیان ناشی از تسعیر اقلام پولی در پایان سال مالی به حساب سود و زیان دوره منتقل میشود. با این حال، سود تسعیر نمیتواند بهعنوان سود قابل تقسیم در نظر گرفته شود و باید صرف افزایش سرمایه بانکها شود. در صورت زیان، این سود صرف کاهش زیان انباشته خواهد شد.
او تأکید کرد: بانکهایی با تراز مثبت ارزی، سود بیشتری شناسایی خواهند کرد. همچنین بخشی از سود حاصل از تسعیر به سرفصل مطالبات مشکوکالوصول منتقل میشود. نمودار زیر سود تقریبی برخی بانکها در سال مالی جاری با نرخ میانگین 6 ماه اول سال را نشان میدهد.
تاثیر مثبت بر بازار سرمایه
حمزهای در پایان گفت: افشای سود و زیان ناشی از تغییر نرخ تسعیر ارز، تأثیر بهسزایی در افزایش تقاضای سهام بانکها خواهد داشت. این امر میتواند فضای کلی بازار سرمایه را بهبود بخشد و زمینهساز شروع دورهای جدید از رونق و شادابی در بازار پس از چند سال عملکرد ضعیف باشد.