عصر بازار- رونق هوش مصنوعی، سوخت رشد قدرتمند بازار سهام آمریکا در نیمه اول سال ۲۰۲۴ را فراهم کرد، و اکنون معاملهگران انتظار دارند این روند صعودی در نیمه دوم سال نیز تداوم یافته و حتی تقویت شود.
به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از دنیای اقتصاد، براساس گزارش بلومبرگ، شاخص معیار S&P 500 از آغاز سال جاری 14درصد بالا رفته است. در این دوره به لطف وضعیت مناسب اقتصاد کلان، بهبود عملکرد درآمدی شرکتها و تقاضای قوی برای سهام شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی، بیشترین تعداد رکوردزنی شاخص از آغاز قرن جاری ثبت شد.
با وجود بروز نشانـــههایی حـاکی از ملایم شدن رشد اقتصادی، تردید فدرال رزرو برای تعدیل سیاست پولی و کاهش نرخ بهره بعد از یک دوره اتخاذ سیاست انقباضی، به تداوم روند صعودی بورس آمریکا کمک کرده است. بررسیهای تاریخی نشان میدهد ثبت یک نیمسال قوی برای بورس آمریکا، در ادامه سال خوشیمن بوده است. با توجه به تعدد رویدادهای غیرقابل پیشبینی در ماههای آتی، اینکه آیا امسال نیز همین اتفاق رخ خواهد داد، مشخص نیست. انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر که میتواند باعث ایجاد تلاطم در بازار شود، یکی از این رویدادهاست. عدمقطعیتها در مورد مسیر تعدیل نرخ بهره توسط بانک مرکزی آمریکا نیز یکی دیگر از متغیرهای موثر است. پس از یک دوره «خشکسالی» در رکوردزنی شاخص که بیش از 500 جلسه معاملاتی طول کشید، نماگر S&P 500 در بازه شش ماه ژانویه تا ژوئن، موفق به 31 بار سقفشکنی شد. در قرن جاری، تنها یک بار در نیمسال اول 2021، تعداد رکوردزنی شاخص بیشتر از نیمسال اول 2024 بوده است. در رالی کنونی شاخص S&P 500 و از کف 3577 واحدی در اکتبر 2022، ارزش کل بازار بیش از 16تریلیارد دلار افزایش یافته است. این نماگر اکنون در حوالی سطح 5500واحدی در نوسان است.
موتور محرک بازار
شرکتهایی که در حوزه فناوری اطلاعات و خدمات ارتباطی فعال هستند، سوخت اصلی حرکت صعودی بازار را تامین کردهاند. این بخش بازار شامل غولهای فناوری از جمله انویدیا، مایکروسافت و متاست. قیمت سهام شرکتهای فناوری تاکنون در سال جاری 28درصد رشد کرده است. سهام شرکتهای بخش خدمات ارتباطی نیز شاهد جهش 26درصدی بوده است. شرکتهای یوتیلتی نیز از این «خوان گسترده» بیبهره نبودهاند. قیمت سهام یوتیلتیها 7.6درصد بالا رفته است. این رشد از آنجا ناشی میشود که سرمایهگذاران انتظار دارند این شرکتها بتوانند از تامین انرژی برای مراکز داده مرتبط با توسعه هوش مصنوعی، کسب سود مناسبی کنند. بخش املاک و مستغلات تنها بخشی است که در سال 2024 با زیان مواجه شده است، و شاخص آن، بدترین عملکرد خود از دهه نود میلادی را تجربه میکند. افزایش نرخ بهره و در نتیجه نرخ سود وام مسکن، آسیب شدیدی به بخش املاک وارد کرده است.
انویدیا، تولیدکننده تراشههای مورد نیاز برای توسعه هوش مصنوعی، بیشترین سهم را در رشد شاخص S&P 500 از ابتدای سال جاری داشته است. حتی با در نظر گرفتن اصلاح اخیر قیمت سهام این شرکت، بازده کل سهام آن در سال جاری حدود 150درصد رشد پیدا کرده است. نکته جالب آن است که شرکت تامین انرژی «کانستلیشن» با بازده تقریبی 72درصد، در جایگاه دوم قرار دارد. از نظر کمک به رشد عدد شاخص معیار بورس آمریکا نیز شرکت انویدیا در رتبه نخست قرار دارد، و 218 واحد به این نماگر افزوده است. مایکروسافت، آمازون، متا و اپل، از این حیث در ردههای بعدی قرار دارند. تسلا بیشترین ضربه را به شاخص S&P 500 زده است، و باعث کاهش 17واحدی این نماگر شده است.
برخی از استراتژیستهای بازار معتقدند که جهش قیمت سهام شرکتهای فناوری بیش از حد بوده است، و رشد شاخصهای ارزشگذاری گروه محدودی از شرکتها، عامل اصلی صعود نماگر معیار بوده است. از اول ژانویه 2024، رشد شاخص هموزن S&P که تمایزی میان اندازه شرکتها قائل نمیشود، 10 واحد درصد از رشد شاخص وزنی S&P کمتر بوده است. این بدترین عملکرد شاخص هموزن در مقایسه با شاخص وزنی در ششماهه اول همه سالهای بازار بوده است.
احتمال چرخش
به گفته جیم پالسن، یکی از کارشناسان برجسته بورس، شرکتهای خارج از بخش فناوری میتوانند در رالی آتی بازار، پیشتاز باشند. او توضیح میدهد که در چهار روند «گاوی» مهم بورس از سال 1990، در ماه بیستم پس از آغاز روند صعودی، عملکرد شاخص هموزن به طور میانگین 15واحد درصد بهتر از شاخص وزنی بوده است؛ اما در حال حاضر، رشد شاخص هموزن در مقطع مشابه، 16واحد درصد از شاخص وزنی کمتر بوده است، و بنابراین احتمال چرخش بازار به سمت سهام شرکتهایی که ارزش بازار کمتری دارند، وجود دارد. همانطور که اشاره شد، نیمسال اولی قوی برای شاخص S&P 500 معمولا منجر به تداوم رشد بازار در ششماهه دوم سال میشود. براساس دادههای بلومبرگ، از اوایل دهه 50میلادی، هرگاه در نیمه اول سال، شاخص بیش از 10درصد رشد کرده، بازار در نیمه دوم سال نیز به طور میانگین شاهد رشد 10درصدی بوده است.
از طرف دیگر، درحالیکه به طور تاریخی شاخص S&P 500 در نیمسال اول سالهای انتخاباتی، عملکرد ضعیفتری دارد، امسال این نماگر دومین عملکرد مطلوب خود در ششماهه اول از سال 1928 را ثبت کرده است. در نتیجه به گفته برخی تحلیلگران، با توجه به اینکه روند حرکتی بازار سهام آمریکا از الگوهای فصلی پیروی نکرده است، اصلاح 5 تا 8درصدی شاخص S&P 500 دور از انتظار نیست. براساس گزارش فایننشال تایمز، برخی از استراتژیستهای بدبین والاستریت در تلاش هستند مشتریان خود را قانع کنند که بازار سهام به دلیل کند شدن رشد اقتصادی و هیجان بیش از حد درباره هوش مصنوعی، مستعد یک اصلاح پرشتاب است.