عصر بازار- بر اساس گزارش مرکز امار ایران، شاخص قیمت کالاهای ورداتی در سال ۱۴۰۲ در دو گروه ریالی و درلاری به صورت میانگین با کاهش تورم را تجربه کرده است که در این میان گروه روغنها و چربیها تورم منفی هشت درصد را تجربه کرد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از ایسنا، قیمت کالاهای وارداتی، یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر میزان مبادلات خارجی کشورها و نیز یکی از عوامل تعیین کننده رابطه مبادله بوده و تغییرات آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. در طرح شاخص قیمت کالاهای وارداتی از کلیه کدهای تعرفه وارداتی کشور بر اساس سال پایه 1400 استفاده شده است و روش جمعآوری اطلاعات با استفاده از آمارهای ثبتی گمرک جمهوری اسلامی ایران و طبقه بندی مورد استفاده سیستم طبقه بندی نظام هماهنگ شده توصیف و کدگذاری (HS) است که نتایج حاصل از این طرح در سطح کل کشور و برای 20 گروه اصلی طبقهبندی قابل انتشار است و به تفکیک دلاری و ریالی محاسبه و منتشر میشود.
طبق اعلام مرکز آمار ایران، برای محاسبه شاخص سال 1402 از دادههای مقدماتی گمرک جمهوری اسلامی ایران استفاده شده است. بنابراین نتایج اعلام شده به صورت مقدماتی بوده و شایان ذکر است که پس از استخراج و ارائه دادههای قطعی سال 1402 توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، شاخص واردات نیز از سوی مرکز آمار بازنگری شده و ارقام نهایی شاخص مربوط به این دوره مجددا به صورت قطعی منتشر میشود.
کاهش تورم سالانه ریالی
براساس این گزارش در سال 1402، شاخص قیمت کل کالاهای وارداتی مبتنی بر دادههای ریالی 487.7 است. میزان تغییرات این شاخص نسبت به سال قبل، 66.3 درصد میباشد که در مقایسه با تورم سال 1401 (برابر با 193.4 درصد) با کاهشی حدود 127.1 واحد درصد همراه بوده است. علاوه بر این، در گروههای اصلی طبقه بندی HS کمترین نرخ تورم سالانه در بخش ریالی مربوط به گروه «مروارید طبیعی یا پرورده» ( 0.2 درصد) و بیشترین نرخ مربوط به گروه «آلات و دستگاههای اپتیک، عکاسی» (126.8 درصد) است. گروه «چربیها و روغنهای حیوانی یا نباتی» نیز با تورم 8.0- درصدی بیشترین کاهش را تجربه کرده است.
کاهش تورم سالانه دلاری
در سال 1402، شاخص قیمت کل کالاهای وارداتی مبتنی بر دادههای دلاری برابر با 122.8 است. میزان تغییرات این شاخص نسبت به سال قبل، 6.4 درصد میباشد که در مقایسه با تورم سال 1401 (برابر با 15.3 درصد) با کاهشی حدود 8.9 واحد درصد همراه بوده است.