عصر خودرو

بازار سرمایه از خرداد سبز می شود

عصر بازار- بورس اوراق بهادار از ابتدای سال جاری کار خود را با رشد شاخص و افزایش قیمت سهام آغاز کرد. اما رشد روزهای ابتدایی سال، استمرار نداشت و روزهای بهاری سپری شده بازار سهام اغلب در مسیر اصلاح گذشت.

بازار سرمایه از خرداد سبز می شود
نسخه قابل چاپ
پنجشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۴۹:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» ، برخی از کارشناسان معتقدند که قرمز شدن سهام در تالار شیشه‌ای به دلایلی از قبیل برگزاری مجامع و مسکون شدن سبدهای سهام برای ورود به مجمع و کاهش نیافتن نرخ سود بانکی است. به هر حال قدیمی‌های این بازار به خاطر دارند که در هر اردیبهشت، بازار میل به اصلاح پیدا می‌کند، اما این اصلاح در ماه‌های بعد جبران می‌شود.

    تنور بورس در خرداد گرم می شود
    سید یاسر شریعت، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با هفته نامه «بازار امروز» در خصوص وضعیت اقتصادی کشور و بازار سرمایه گفت: اقتصاد کشور از شرایط رکودی که سال‌ها با آن درگیر بود، خارج شده است. البته این خروج تدریجی است و ممکن است در نیمه دوم سال جاری نشانه‌های بهبود در اقتصاد کشور دیده شود. به تبع آن در نیمه دوم سال جاری، سودآوری شرکت‌های بورسی نیز بهتر از وضعیت کنونی خواهد بود. پس از رشدهای هیجانی بورس در ماه‌های انتهای سال 94، پیش‌بینی می‌شد که بازار نیازمند ورود به فاز استراحت باشد. ورود بازار در فاز اصلاح، تنها در صورتی می‌توانست متوقف شود که یک اتفاق مهم در عرصه اقتصادی رخ دهد. به عنوان مثال برای محرک تقاضا در بازار می‌توان به کاهش نرخ سود بانکی و یا کاهش محدودیت‌های انتقال وجه اشاره کرد. در زمستان سال گذشته به دلیل بالا رفتن تقاضا، قیمت سهام در بازار افزایش یافت. اما اکنون طرف تقاضای سهام انگیزه‌های خود را از دست داده است و برای بهبود این تقاضا، محرک‌های زیادی لازم است. البته اگر این روند کاهش قیمت ادامه داشته باشد، قیمت‌ها به مرز جذابیت می‌رسند که دوباره تقاضا را به سمت خود جذب می‌کند.

    او افزود: زمزمه‌هایی به گوش می‌رسد که ممکن است در خرداد، نرخ سود بانکی تعدیل شود و به 16 درصد برسد. این موضوع در کنار برگزاری مجامع در خردادماه، به رونق نسبی بازار در این ماه کمک خواهد کرد. تجربه بازار نشان می‌دهد که وضعیت بورس همیشه در خرداد بهتر از اردیبهشت می‌شود و از فاز اصلاحی خارج خواهد شد. همچنین قیمت اکثر کالاهای اساسی در بازار جهانی، سیکل نزولی خود را به پایان رساندند و احتمالا قیمت‌ها در ماه‌های آتی به کف نزولی ماه‌های آخر سال 2015 نخواهد رسید. البته باید توجه کرد که افزایش قیمت در ابتدای سیکل صعودی با هیجان بالا می‌رفت و احتمال اصلاح قیمت وجود دارد اما امکان رسیدن به کف نزولی قیمت‌ها بسیار کم است. در نتیجه این افزایش قیمت‌ها، سهام گروه‌های معدنی و صنایع وابسته به آن رشد خواهند داشت. از طرف دیگر اکنون قیمت جهانی نفت نیز در شیب صعودی حرکت می‌کند. در نتیجه افزایش قیمت این کالا، دولت می‌تواند بودجه 95 را که با نفت 40 دلاری بسته است، محقق کند. از سوی دیگر افزایش قیمت در کالاهای پتروشیمی ایجاد می‌شود. بنابراین با توجه به سهم بالای گروه پتروشیمی و پالایشگاهی در بورس ایران، کل بازار تحریک می‌شود.
    شریعت در ادامه به وضعیت مجمع در سال جاری اشاره کرد و گفت: مجامع امسال به چند دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول مجامع شرکت‌ها و صنایعی هستند که مشکل تامین نقدینگی نداشتند و می‌توانند به راحتی تقسیم سود انجام دهند. مخابرات، شرکت‌های صنعت آی تی و پتروشیمی‌ها از این دسته به شمار می‌آیند. دسته دیگر شرکت‌هایی هستند که ارگان‌های بزرگی مانند صندوق‌های بازنشستگی سهامدار آنها هستند. این شرکت‌ها برای عمل به تعهدات خود مجبور به پرداخت سود مجمع مناسب هستند. اما دسته دیگری وجود دارند که ممکن است به دلیل مشکلات صنعتی و یا تامین نقدینگی نتوانند در مجامع، سود مناسبی تقسیم کنند. این اتفاق سال گذشته در مجامع بانکی رخ داد و امسال نیز ممکن است دوباره بانک مرکزی به بانک‌ها و بیمه مرکزی به بیمه‌ای‌ها اجازه تقسیم سود ندهد.

    تفاوت نرخ تورم و سود بانکی صفر شود
    مدیرعامل شرکت سبدگردانی ایرانیان در گفت‌وگو با هفته نامه بازار امروز گفت: هم اکنون بازار به دلایل سیاسی و اقتصاد سیاسی در حالت سکون به سر می‌برد. در قوه مقننه، کرسی‌ها جابه‌جا شده و 70 درصد از افرادی که قرار است به مجلس بیایند، افراد جدید هستند. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که دولت به برخی از مواد بودجه 95 اعتراض دارد و همچنین برنامه ششم توسعه نیز قرار است در مجلس جدید مورد بررسی قرار گرفته و تصویب شود.
    او افزود: موضوع دیگر در خصوص اقتصاد سیاسی این است که سیاست‌های اقتصادی دولت در عمل هیچ تفاوتی نداشته است. اگر تغییرات رخ داده بود، بخش کالایی و بخش مسکن با تحریک تقاضا مواجه می‌شد. اما نه تنها تحریکی در بخش تقاضای این بازارها مشاهده نمی‌شود، بلکه رشد سوددهی در شرکت‌ها نیز به وجود نیامده است.
    این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: بورس دماسنج اقتصاد کشور است. در این بازار قیمت سهام به دو دلیل نوسان پیدا می‌کند. علت اول بر اساس سودسازی شرکت‌هاست و دلیل دیگر مبتنی بر سود پول در نظام بانکی است. اکنون که هزینه مالی شرکت‌ها به طور سرسام آوری بالا رفته و به دلیل سیاست‌های ضدتورمی، اجازه افزایش قیمت به آنها داده نمی‌شود، نمی‌توان به سودسازی شرکت‌ها امیدوار بود. در حالی که سود سپرده در نظام بانکی همچنان بالاست.
    صفاری خاطرنشان کرد: امسال به عنوان سال اقتصاد مقاومتی نامگذاری شده است. در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، تولید جایگاه ویژه‌ای دارد. اما واقعیت این است که اکنون تولید هزینه بالایی دارد و نمی‌توان به راحتی تسهیلات مورد نیاز برای تولید را فراهم کرد. به دلیل این که بانک‌ها توان تسهیلات دهی ندارند و یا اگر تسهیلات اعطا کنند، سود بالایی می‌گیرند که از هزینه کل تولید بیشتر می‌شود. این در حالی است که خود بانک‌ها از بخش تسهیلات دهی درآمد ندارند و امروزه درآمد بانک‌ها فقط از طریق بنگاه داری تامین می‌شود.
    او افزود: برای پایان دادن به این چرخه باطل، ابتدا باید تفاوت نرخ تورم و نرخ بهره بانکی صفر شود و در واقع نرخ بهره بانکی مطابق با تورم شود. در این صورت سود سرمایه‌گذاری غیرتولیدی و بدون ریسک کم می‌شود. موضوع دیگر این است که علاوه بر این که زمینه مناسب برای تولید مهیا نمی‌شود، پولی که باید برای مصرف خرج شود نیز به سمت سرمایه‌گذاری در این بخش‌های بدون ریسک می‌آید و طرف تقاضا نیز قدرت خود را از دست می‌دهد.
    به گفته صفاری علاوه بر مشکلات مذکور، در بازار سرمایه نیز موج پیروی از بازار پول ایجاد شده و بخش معاملات اوراق بیش از معاملات سهام رواج پیدا کرده است. این موضوع نیز می‌تواند تولید را در برخی از حوزه‌ها تضعیف کند، البته اتفاق بدی نیست، اما باید مدیریت شود. به هر حال دولت پس از تعویض کرسی‌های مجلس مجبور به تجدید نظر در سیاست‌های اقتصادی خود می‌شود و سود بانکی که مهمترین معضل فعلی بازار است را کاهش می‌دهد. به همین دلیل می‌توان به آینده بورس پس از خرداد امسال امیدوار بود.

     

    جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصربازار ( http://telegram.me/asrebazar) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

    برچسب ها