عصر خودرو

مروری بر مهم ترین رویدادهای تالار نقره ای؛

یک هفته با بورس کالا

عصر بازار- در هفته گذشته اظهار نظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که از مهم ترین عناوین آنها می توان به"دولت نباید به طور مستقیم در بازار رقابتی و قیمت‌گذاری دخالت کند"، "قیمت‌گذاری دستوری چگونه بازار و صنعت را بهم می ریزد؟"،"بورس کالا، نشان‌دهنده فضای واقعی اقتصاد به سیاست‌گذاران"،"بورس کالا، مرکز ثقل شفافیت در بازار کالاست" اشاره کرد.

یک هفته با بورس کالا
نسخه قابل چاپ
جمعه ۱۶ تير ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۸:۰۰

    دولت نباید به طور مستقیم در بازار رقابتی و قیمت‌گذاری دخالت کند

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از کالاخبر، وزیر صمت گفت: دولت نباید به طور مستقیم در بازار رقابتی و قیمت‌گذاری دخالت کند، اما در ابتدا باید به رفع انحصار پرداخت و بازار را تبدیل به بازار رقابتی کامل کرد.

    عباس علی آبادی تاکید کرد: نه تنها بر کاهش دخالت در اقتصاد اعتقاد داریم، بلکه تلاش و تمرکز ما بر سیاست گذاری و تنظیم‌گری خواهد بود و در این راستا به تشکل‌های صنفی اعتقاد کامل داشته و احترام می‌گذاریم.

    وی با بیان اینکه با خام فروشی مقابله خواهیم کرد، ادامه داد: با پیوند زدن واحدها در قالب شرکت‌های مادر، به ایجاد صرفه مقیاس و صرفه دامنه در تولید خواهیم پرداخت.

    قیمت‌گذاری دستوری چگونه بازار و صنعت را بهم می ریزد؟

    عضو شورای عالی بورس تاکید می‌کند، نظام قیمت‌گذاری دستوری به دلیل انحراف در تخصیص بهینه منابع نه تنها به کاهش تورم و حمایت از مصرف کنندگان منجر نمی شود، بلکه به تولید، صادرات، بازار و کلیت اقتصاد آسیب جدی می زند و اعتماد مردم را نسبت به بازار سرمایه کاهش می دهد.

    احسان دشتیانه گفت: قیمت گذاری دستوری نه تنها باعث کاهش تورم نمی‎شود، بلکه افزایش تورم را به دنبال دارد، چون سود را از تولیدکننده به واسطه منتقل می کند و سرعت چرخش پول کاذب در اختیار واسطه ها را افزایش می دهد.انتقال سود به واسطه ها و قیمت گذاری غیرواقعی، باعث ایجاد تقاضای کاذب در بازار می شود و قیمت های به مراتب بالاتری را در بازار شکل می دهد.

    وی خاطرنشان کرد: بورس کالا مامن تامین مواد اولیه و فروش محصول‌ها است. تبلور قانون توسعه ابزارهای مالی در تشکیل و راه‌اندازی بورس کالا متجلی شده و بورس کالا امروز پیشران بازار سرمایه است؛ به طوریکه تمامی اهالی بازار سرمایه، سهامداران و تولیدکنندگان نگاهشان به تابلوی بورس کالاست، چراکه بورس کالا یک سیستم و ساختار شفاف برای ارائه کالا و خدمات ارائه می دهد.

    بورس کالا، نشان‌دهنده فضای واقعی اقتصاد به سیاست‌گذاران

    دبیر کل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار گفت: بورس کالا یکی از بورس‌های مهم و معتبر کشور است که فضای واقعی اقتصاد را به بازارها و سیاست‌گذاران نشان می‌دهد؛ اقتصاد ایران از مسیر شفاف بورس کالا به سمت برقراری مکانیسم عرضه و تقاضا در بازارهای کالایی حرکت کرده و توانسته بسیاری از دغدغه‌های تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان کالاها را برطرف کند.

    عظیم ثابت اظهار داشت: وقتی می‌گوییم بورس کالا نشان‌دهنده فضای واقعی اقتصاد است؛ به این معناست که تحولات مبادلات کالایی در این بورس، یک تصویر روشن از شرایط بازار و صنعت در مقابل دیدگان همه قرار می‌دهد که تصمیم‌گیری برای تعادل بخشی به بازارها نیز از همین مسیر، میسر می‌شود.

    وی افزود: باید به این سمت حرکت کنیم که حجم کل تولیدات در برابر حجم کل تقاضا در بورس کالا قرار بگیرد تا شاهد یک زنجیره شفافیت مطلوب و کشف قیمت منصفانه کالاها باشیم که راه رفع چالش‌های فعالان بخش تولید نیز از این مسیر یعنی کشف عادلانه قیمت‌ها در تقابل عرضه و تقاضا می‌گذرد؛ در این حوزه هم اکنون در تعداد زیادی از صنایع تقریبا کل تولیدات در بورس کالا عرضه می‌شود.

    بورس کالا، مرکز ثقل شفافیت در بازار کالاست

    مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان با بیان اینکه ورود کامل محصول‌های تولیدی در بورس کالا، اثبات کننده عملکرد شفاف شرکت هاست، گفت: زمانی که با اعمال سیاست قیمت گذاری دستوری، میان قیمت فروش محصول‌های شرکت های تولیدی و قیمت بازار شکاف جدی ایجاد می‌شود، تقاضای سرمایه‌ای شکل می‌گیرد و رانت‌بازان و سوداگران به جای تولیدکننده و مصرف کننده، بیشترین منفعت را می برند.

    محمدیاسر طیب‌نیا گفت: تجربه ثابت کرده زمانی که قیمت‌ها به صورت دستوری تعیین می‌شود، منفعت نه تنها نصیب مصرف‌کننده نهایی نمی‌شود، بلکه در واقعیت تنها عده ای محدود و ویژه‌ از آن بهره می‌برند.

    وی با اشاره اینکه فولاد مبارکه بیشترین عرضه و تقاضا را در بستر بورس کالا به وجود آورده است، گفت: ما بورس کالا را معین و یاری‌گر خود در مقوله شفافیت می‌دانیم؛ به طوریکه ورود کامل محصول‌هایمان در بورس کالا، اثبات کننده عملکرد شفاف ماست و همواره از این شفافیت و سازوکار استقبال می‌کنیم.

    ارزش معاملات گواهی سپرده شمش طلا از 2.3 همت عبور کرد

    معاملات گواهی سپرده شمش طلا به عنوان دارایی تازه وارد بازار مالی بورس کالای ایران در حالی راه اندازی شده است که از ابتدای راه اندازی این ابزار در مورخ 18 اسفند سال 1401 تا پایان هفته منتهی به 9 تیر ماه سال جاری بالغ بر 6 میلیون و 854 هزار گواهی (معادل 685 کیلوگرم) به ارزشی نزدیک به 2.4 هزار میلیارد تومان داد و ستد شد که این ارقام بیانگر استقبال معامله گران از ابزار طلایی بورس کالاست.

    این معاملات از ساعت 12 روز 18 اسفند 1401 با ثبت قیمت 306 هزار و 569 تومان به ازای هر گواهی سپرده شمش طلا (یک دهم گرم) با عیار 995 آغاز و در پایان روز نخست، معامله 16 هزار و 844 گواهی سپرده ثبت شد. معامله این حجم از طلا در روز نخست نشان داد که این ابزار قادر است نقدینگی بالایی را به خود جذب کند.

    بررسی روند معاملات گواهی سپرده شمش طلا نشان می دهد که در دو هفته پایانی اسفند ماه سال گذشته 146 هزار و 259 گواهی سپرده شمش طلا به ارزش بالغ بر 43 میلیارد و 830 میلیون تومان در بازار مالی بورس کالای ایران دست به دست شد.

    همچنین حجم و ارزش معاملات گواهی سپرده شمش طلا از ابتدای سال تا هفته منتهی به 9 تیر ماه نشان می دهد که این ابزار مالی دارای جذابیت های زیادی برای سرمایه گذاران است؛ به طوری که در این مدت بالغ بر 6 میلیون و 708 هزار گواهی (معادل 670 کیلوگرم) سپرده شمش طلا به عنوان دارایی تازه وارد بازار مالی بورس کالا به ارزش 2.3 هزار میلیارد تومان داد و ستد شده است.

    برچسب ها