عصر خودرو

نگاهی به ۳۰ سال تجارت ایران و عربستان

عصر بازار- مبادلات تجاری ایران و عربستان سابقه دیرینه‌ای دارد و نگاهی به سابقه ۳۰ ساله این تجارت نشان می‌دهد که با وجود فراز و نشیب‌های متعدد، ظرفیت بالایی برای دو کشور در این زمینه وجود دارد که برقراری روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان می‌تواند امیدی برای رسیدن به این پتانسیل و حتی گذر از آن باشد.

نگاهی به ۳۰ سال تجارت ایران و عربستان
نسخه قابل چاپ
دوشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۸:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از ایسنا، پس از توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با میانجی‌گری چین، سفر وزیر اقتصاد به جده نیز در این روزها نشان از استقبال دو کشور برای تقویت روابط اقتصادی دارد. از سوی دیگر مذاکرات دو کشور در راستای تدوین تفاهم‌نامه‌های سه گانه سرمایه‌گذاری، گمرکی و تجاری می‌تواند نوید بخش احیای روابط اقتصادی دو کشور باشد؛ چرا که نگاهی به روابط تجاری دو کشور نشان می‌دهد که عربستان همواره یکی از شرکای تجاری مهم برای ایران بوده است و ظرفیت بالایی برای مبادلات تجاری بین دو کشور وجود دارد که گاهی به حدود یک میلیارد دلار هم رسیده است.

    بررسی گزارش‌های گمرک از صادرات و واردات کالاهای مختلف (که از سال 1371 تا امروز قابل دسترسی است) نشان می‌دهد که تنها حدود چهار میلیون دلار کالاهای مختلف در سال 1371 به عربستان صادر شده و مجموع مبادلات تجاری دو کشور با احتساب واردات 74.8 میلیون دلاری به 78.7 میلیون دلار می‌رسد.

    در دهه 70 این میزان تجارت فراز و نشیب‌های بسیاری را تجربه کرد و در سال  1376 به بیش از 92 میلیون دلار رسید. در سال 1379 ارزش دلاری صادرات و واردات بین ایران و عربستان به بیش از 150 میلیون دلار افزایش یافت.

    رکوردشکنی تجارت ایران و عربستان

    از سال 1381 روند رو به رشد تجارت بین این دو کشور آغاز شد. چرا که در این سال ایران بیش از 93 میلیون دلار کالاهای مختلف به عربستان صادر کرد و بالغ بر 334 میلیون دلار محصول از عربستان خریداری کرد و مجموع مبادلات تجاری خود با این کشور را به حدود 440 میلیون دلار رساند. اما تا سال 1384 این عدد تا بیش از 500 میلیون دلار هم رشد پیدا کرد تا اینکه تجارت دو کشور در بازه زمانی مورد بررسی به بالاترین نقطه رسید.

    مجموع تجارت ایران و عربستان با 351 میلیون دلار صادرات و 596 میلیون دلار واردات به حدود یک میلیارد دلار رسید. البته این عدد در سال 1386 با کاهش نسبی به بیش از 810 میلیون دلار رسید و از همین سال به بعد روند کاهشی و افت شدید مبادلات تجاری آغاز شد.

    مبادلاتی که آب رفت

    در سال 1393 یعنی یک سال قبل از قطع روابط دیپلماتیک، ارزش صادرات و واردات بین ایران و عربستان به حدود 205 میلیون دلار رسید و البته در سال 1394 این عدد با افزایش ناچیزی روی 212 میلیون دلار ایستاد. از دی ماه همین سال که روابط دو کشور تیره و تار شد تا سال گذشته شاهد روند نزولی در روابط تجاری ایران و عربستان بودیم به گونه‌ای که در سال 1399 میزان صادرات و واردات بین دو کشور به صفر رسید و در سال 1400 و 1401 مجموع مبادلات تجاری بین دو کشور به کمتر از 60 میلیون دلار رسید.

    حالا باید دید که برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور و استقبال وزرای اقتصادی ایران و عربستان در دیدار اخیرشان در جده می‌تواند راهگشای این تجارت عمیق و دیرینه باشد و ظرفیت میلیارد دلاری در این میان احیاء خواهد شد؟

    برچسب ها