عصر بازار- ابراهیم جمیلی رییس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران در نخستین همایش و نمایشگاه معدنکاری دیجیتال گفت: به دنبال پروژه هوشمندسازی هزار معدن هستیم و با فرابورس برای تامین مالی گسترده اکتشاف صحبت های شده است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از کالاخبر ، امید اصغری رییس موسسه یونیدرو و دبیر اولین همایش و نمایشگاه معدنکاری دیجیتال 1401 در این همایش با بیان اینکه معدن باید در آینده پاسخگوی نیاز بسیاری از صنایع باشد گفت: افزایش عمق معدنکاری، کاهش عیار و دور افتادگی معادن و افزایش فواصل حمل هزینه های معدنکاری را افزایش داده و درنتیجه روند کلی بهره وری در معادن را با چالش هایی همراه کرده است.
وی افزود: لازم است معادن و شرکت های معدنی دیدگاه خود را نسبت به تکنولوژی تغییر دهند چراکه در حوزه معادن، دیجیتالی شدن در اولویت است.
اصغری ادامه داد: با رصد تحولات معدنکاری در دنیا هوشمندسازی موضوع اصلی در سال های آتی خواهد بود.
وی تصریح کرد: در موسسه یونیدرو اقدامات صورت گرفته به طی سه مسیر در داخل کشور انجامید. یکی طرح هوشمندسازی معادن است که طرحی جامع بوده و در آن موانع هوشمندسازی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و تکنولوژی ها معرفی می شود که این طرح در فاز میدانی قرار دارد.
رییس موسسه یونیدرو اظهار کرد: در حال حاضر در بیشتر معادن کشور سه مشکل جدی در بحث هوشمندسازی وجود دارد اول اینترنت و زیرساخت ها و دوم دیتابیس ها که نیاز به تجمیع دارند. سوم هم آموزش تکنولوژی در معادن است و باید نگاه تولیدی در معادن تغییر یابد.
به گفته اصغری اطلاع رسانی و ترویج علم موضوع دیگری است که در یونیدرو دنبال شده و در همین راستا از سال گذشته در حال تدوین کتابی با این رویکرد بودیم و امروز این کتاب رونمایی می شود.
وی در خاتمه یادآور شد: تلاش برای تغییر دیدگاه مدیران نشان از رویکرد مثبت به موضوع تکنولوژی و پذیرش آن از سوی مدیران دارد.
ایرج رخصتی مدیرعامل ذوب آهن اصفهان نیز در این همایش گفت: تحول دیجیتال در بخش های مختلف، افزایش بهره وری و مدیریت ریسک ها را در پی دارد و کشورمان در این زمینه با شرایط مناسبی که دارد، چشم انداز خوبی نیز برای آینده ترسیم نموده است.
وی افزود: حرکت به سمت بازارها و اکوسیستم های جدید، توسعه سبد محصولات و خدمات و افزایش سهم بازار از جمله سایر دستاوردها در این بخش است.
رخصتی با اشاره به اینکه ذوب آهن اصفهان در استفاده از سیستمهای هوشمند در خطوط تولید و سیستم های مدیریتی و پشتیبانی بسیار قوی عمل کرده و امروز یکی از پیشروان این موضوع در کشور است گفت: دانش جوانان و تجربه خبرگان این عرصه، دو بال توسعه و شکوفایی صنایع هستند و لذا نیاز است از این پتانسیل ها بهره برداری بهتری شود. با همین توان توانستیم با وجود 20 سال تحریم و 12 سال فشار حداکثری با قدرت پیشروی کنیم.
وی افزود: در نگاه به معادن باید یک تغییر رویکرد داشته باشیم. کل پروانههای صادر شده بهرهبرداری در کشور حدود 12 هزار مورد است و از این تعداد تقریبا 7 هزار مورد فعال هستند که مساحت آنها کمتر از 5 درصد کل مساحت کشور است. بر این اساس، از سرمایه های کشور در حوزه معدن به درستی استفاده نشده است.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان با اشاره به اینکه در کشورهای پیشرفته دنیا میانگین عمق اکتشاف و بهرهبرداری از معادن 300 متر و میانگین دنیا 80 متر است اما در کشور ما در بهترین شرایط، 10 متر است اظهار کرد: استفاده از ابزار دیجیتال، هوشمندسازی و تجهیزات بهروز در بهرهبرداری و اکتشاف بسیار کاربردی است و می تواند شرایط را بهبود بخشد. در واقع در زمینه اکتشاف در کشور عملکرد مطلوبی نداشته ایم و نیاز است همکاری بیشتری از طرف دولت با فولادسازان بزرگ انجام شود.
رخصتی گفت: ذوب آهن اصفهان مادر معدنکاری در کشور است و نباید اولین فولادساز کشور برای تامین مواد اولیه خود دچار مشکل شود. این درحالی است که پهنه های اکتشافی درخواست شده از طرف این شرکت منتظر تصمیم گیری وزیر صمت است و تعیین تکلیف نشده است.
وی با بیان اینکه ذوب آهن اصفهان متعلق به همه مردم کشور به ویژه جامعه زحمتکش کارگری است و بحث منافع شخص یا گروه خاصی در میان نیست گفت: امروزه باید تحولی در معدن کشور ایجاد شود و دولت باید قفل انجام اکتشاف در پهنه ها و محدوده های مستعد را بگشاید.
وی تحول در معدنکاری و سرمایه گذاری جدی در زغالسنگ توسط حاکمیت را بسیار مهم دانست و گفت: در کشور نیاز به زغال سنگ 4 میلیون تن است در حالی که تنها 2 میلیون تن تولید می شود و مابقی باید وارد شود که حل این مشکل نیاز به سرمایهگذاری در اکتشاف و بهره برداری از معادن زغال سنگ به صورت جدی دارد.
رخصتی با اشاره به اینکه اقتصاد معدنی امنیت اشتغال، سرمایهگذاری و … را به همراه دارد، گفت: برای اینکه بخش معدن بتواند در اقتصاد کشور جایگزین نفت شود نیاز است در این بخش تغییر رویکرد داشته باشیم و اکتشافات باید به سرعت انجام شود.
مدیرعامل ذوب آهن با بیان اینکه مشکل مواد اولیه ذوب آهن با تلاش مجاهدانه در کمتر از یک سال گذشته حل شده گفت: برای اولین بار در 55 سال عمر ذوب آهن شاهد هستیم که تولید واقعی از برنامه 3 میلیون تنی سال جاری 3 درصد پیش است ولی برای ادامه، حمایت وزارت صمت بعنوان متولی معادن کشور ضروری است.
وی افزود: این مجتمع عظیم صنعتی به عنوان یک مجموعه بورسی برای سرمایه گذاری در بخش زغال سنگ کشور اعلام آمادگی کرده است و در این زمینه باید حاکمیت حمایت لازم را داشته باشد زیرا تولید این کارخانه بدون یارانه انرژی انجام می گیرد.
مجتبی حمیدیان مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان اظهار کرد: واقعیت این است که باید به سمت دیجیتالی شدن حرکت کنیم و این مسأله تنها مربوط به ایران نیست.
وی با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری حوزه هوشمندسازی سرمایه گذاری های بزرگی محسوب می شود گفت: میزان سرمایه گذاری در این حوزه در دنیا 400 میلیارد دلار ارزیابی اولیه شده است.
به گفته حمیدیان در ایران بازیگران معدن و فولاد و پیشتازان حوزه فناوری مشخص هستند و باید نشست های برگزار و تصمیماتی اتخاذ شود. وی ادامه داد: اگرچه در شرایط تحریمی دشواری قرار داریم اما بالاخره باید مشخص شود متولی سرمایه گذاری در هوشمندسازی از پایین ترین سطوح شامل اینترنت و دیتاسنتر و سپس لایه های بالایی چه کسانی هستند؟
وی با تاکید بر این نکته که ما موافق هوشمندسازی هستیم اما بسترسازی باید فراهم شود عنوان کرد: مسأله مهم دیگر و در واقع چالش محوری، امنیت است. از امنیت زیرساخت های هوشمندسازی عبور کرده ایم و سوالات مربوطه را نادیده گرفته ایم.
مدیرعامل سنگ آهن مرکزی افزود: موضوع دیگر در هوشمندسازی که مسیر اشتباهی را در آن طی کرده ایم چون مرجع سرمایه گذاری شکل نگرفته است، مغز متفکر و ایده پردازی است. این هم در لایه های بخش خصوصی و هم دولتی جاری است و بخش بازرگانی نشان داده از هوشمندسازی و بهینه سازی در کارخانه ها بدون توجه عبور کرده است.
وی با بیان اینکه در موضوع هوشمندسازی باید داده ها و اطلاعات گذشته جمع آوری شود و وضع موجود هم جمع بندی و برای آینده برنامه ریزی شود گفت: متاسفانه در شرایط فعلی این مسایل در دسترس نیست درحالی که باید الگوهای مشخص هوشمندسازی به ما ارایه شود.
حمیدیان در پایان صحبت های خود خاطرنشان کرد: قیمت های فعلی فولاد نشان میدهد اگر بهینه رفتار نکنیم قطعا این صنعت که آخرین لایه های دفاعی کشور است نیز نابود می شود.
ابراهیم جمیلی ریس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران نیز در این همایش ضمن بیان اینکه ورود به هوشمندسازی و دیجیتالی شدن نیاز جوامع برای توسعه است گفت: 5 مشخصه کلیدی هوشمندسازی صنعتی حرکت به سمت اتصال، بهینه سازی، شفافیت، پیشگیری و چابکی است.
وی افزود: فناوری های پیشرفته انقلاب صنعتی چهارم شامل رباتیک، اتوماسیون، واقعیت افزوده یا مجازی، پرینت سهبعدی، امنیت سایبری، محاسبات ابری، اینترنت اشیا صنعتی، بلاکچین و هوش مصنوعی است و هر یک از این موارد نباشد دیجیتال سازی مقدور نخواهد بود. در ایران هیچ یک از این امکانات را به صورت استاندارد و کامل نداریم و هنوز در تمام قسمت ها نیازمند آموزش هستیم.
جمیلی خاطرنشان کرد: در حوزه دیجیتال با توجه به مهاجرت هایی که اتفاق می افتد در سال های آتی مشکل خواهیم داشت و ذخیره سازی هوشمند دچار نقصان نیز خواهد شد.
وی با تاکید بر این موضوع که هوشمند سازی زمانی اتفاق خواهد افتاد که زنجیره ارزش را با خود به همراه داشته باشد گفت: محیط زیست پایدار و ردیابی و توزیع هوشمند در هوشمندسازی صنعت و معدن نیاز است در حالی که به آن توجهی نمی شود.
جمیلی ادامه داد: باید در کشور از انجام کارها به صورت موازی جلوگیری شود و اگر به این مرحله برسیم در دنیا نیز می توانیم حرفی برای گفتن داشته باشیم.
وی در بخش پایانی صحبت های خود خاطرنشان کرد: با همکاری معاونت معدنی وزارت صمت به دنبال پروژه هوشمندسازی هزار معدن هستیم و با فرابورس برای تامین مالی گسترده اکتشاف صحبت های شده است.
گفتنی است اولین دوره همایش و نمایشگاه معدنکاری دیجیتال در راستای به کارگیری تکنولوژیهای نوین صنعت معدنکاری، معرفی شرکتها و استارتآپهای پیشرو در این زمینه و آموزش مفاهیم و مقدمات معدنکاری دیجیتال امروز 21 شهریور ماه با حضور مدیران عامل شرکت ها و فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی و به همت گروه رسانه ای دنیای اقتصاد در هتل المپیک تهران آغاز به کار کرد و تا 23 شهریورماه ادامه دارد.