عصر خودرو

چرا خرما در بورس کالا نماند؟

عصر بازار- ورود خرما به بورس کالا سبب واقعی شدن قیمت‌ آن می‌شود اما پس از گذشت یک سال از پذیرش دومین انبار خرما در بورس کالا دیگر پذیرشی در این حوزه صورت نگرفت.

چرا خرما در بورس کالا نماند؟
نسخه قابل چاپ
دوشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۴:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، عرضه خرما در بورس کالا، نظام قیمت گذاری این محصول را بر اساس منطق عرضه و تقاضا شکل می‌داد و شفافیت را برای این محصول به ارمغان می‌آورد. اما با وجود گذشت یک سال از پذیرش دومین انبار خرما در بورس کالا دیگر پذیرشی در این حوزه صورت نگرفت و گواهی سپرده کالایی خرما متوقف شد.

    27 دی ماه سالروز پذیرش دومین انبار رطب مضافتی با نماد معاملاتی "رطب 0002پ02" در بورس کالا است. نخستین انبار رطب مضافتی نیز در روز 10 دی ماه سال گذشته بازگشایی شده بود.

    کنار رفتن واسطه‌ها با امکان فروش مستقیم از مزیت های گواهی سپرده خرما
    کارشناس حوزه بورس کالا گفت: ایران با تولید 15 درصد از خرمای جهان دومین تولید کننده این محصول در دنیا محسوب می‌شود .علاوه بر میزان تولید، بیشترین تنوع محصول خرما در ایران وجود دارد.

    به گفته بیات منش کشف نرخ شفاف و عادلانه، کمک به ایجاد بازار رسانی بهتر محصول، استاندارد سازی محصول در بلندمدت، کنار رفتن واسطه‌ها با امکان فروش مستقیم محصول کشاورز در بورس و تبدیل شدن ایران به مرجع قیمت خرما در منطقه و حتی دنیا با توجه به حجم تولید مطلوب، از جمله مزایای  ورود خرما به بورس کالا است.

    فرآیند عرضه خرما در بستر گواهی سپرده کالایی به این صورت بود که پس از پذیرش انبار، کشاورزان می‌توانستند محصول خود که با استاندارد‌های تعیین شده از سوی بورس کالا منطبق است، به انبار بسپارند؛ در این مرحله یک قبض انبار به نام کشاورز صادر می‌شد که این قبض در حکم گواهی سپرده کالایی بوده و امکان معامله آن به‌صورت مستقیم توسط کشاورز در بستر آنلاین یا توسط کارگزاران در بازار گواهی سپرده بورس کالا وجود داشته است.

    سود اصلی خرما در جیب دلال ها !
    کوروش آسایش کارشناس بازار سرمایه گفت: ساختار خرما با سایر محصولات گواهی سپرده‌ای حوزه کشاورزی متفاوت است. خرما در ماه های مرداد، شهریور و مهر  برداشت می‌شود. اکثر کشاورزان خرمای خود را بعد از  برداشت یا حتی بر روی نخل به عده‌ای خاص می‌فروشند در نهایت این دلال‌ها و واسطه‌ها هستند که سود اصلی را می‌برند و خرما به دست مصرف کننده نهایی نیز با قیمت غیر واقعی می‌رسد.

    به گفته آسایش دو انبار در سال گذشته در بورس کالا پذیرش شد، اما به دلایل مختلف روند عرضه آن بعد از یک سال متوقف شد. یکی از این دلایل  شرایط خاص نگهداری خرما در انبار‌ها و دمای ویژه نگهداری آن و نکته بعد داشتن تاریخ انقضای مشخصی برای خرما است.

    کارشناس بازار سرمایه گفت: پراکندگی زیاد و عدم آشنایی کافی فعالان این حوزه با بورس کالا از دیگر دلایلی است که سبب عدم استقبال از بورس کالا شد.هزینه انبار داری خرما نیز زیاد است البته فرآیند پذیرش انبار نیز تا حدودی زمان بر است و نیازمند ضمانت‌های سنگین برای پذیرش است.

    به گفته آسایش مسئولان بورس کالا باید بیشتر در بحث فرهنگ سازی تلاش کنند و حداکثر سهولت را برای پذیرش انبار‌ها فراهم سازند.

    امکان ادامه گواهی سپرده خرما وجود دارد، اما به شرط این که بازیگران بازار ترغیب شوند که همکاری لازم را با بورس کالا برای راه اندازی معاملات داشته باشند. زیر ساخت‌های لازم در بورس کالا آماده و فراهم است تا هر زمان که فعالان بازار خرما بخواهند خرما به بورس کالا بازگردد.

    آگاهی سازی کشاورزان و فعالان بزرگ حوزه خرما از مزیت‌های عرضه در بورس کالا  است. همچنین تسهیل و کاهش هزینه‌های پذیرش و انبارداری می تواند سبب بازگشت خرما به بورس کالا شود و زمانی که خرما به بورس کالا برگردد علاوه بر شفافیت آماری می‌توان برای بلند مدت برای این محصول برنامه ریزی کرد.

    برچسب ها
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امرز ۴۰۲
        • بازار امروز ۴۰۱
        • بازار امروز ۴۰۰
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۸
        • بازار امروز ۳۹۷
        • بازار امروز ۳۹۶
        • بازار امروز ۳۹۵
        • بازار امروز ۳۹۴
        آخرین بروزرسانی ۱۰ ماه پیش
        آرشیو