عصر بازار- اطلاعات مربوط به مشتریان و سرمایه گذاران در بخش ها و بازارهای مختلف (اوراق بهادار، کالا و صندوق ها) با هدف جلوگیری از بروز مشکلات و چالش های نهاد ناظر متمرکز و یکپارچه می شود.
به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از سنا، صابر جعفروند، رئیس مرکز مبارزه با پولشویی بازار سرمایه ضمن بیان مطلب فوق گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد اصلی تنظیم گر در بازار سرمایه اهتمام ویژه ای جهت نظارت نسبت به توسعه و تکمیل فعالیتهای خود دارد و در این خصوص برنامهریزی و اقدامات عملی بسیاری انجام داده که موفقیتهای مطلوبی در رفع کاستیها نیز کسب شده است؛ البته این رفع نواقص به منزله پایان کار و دور شدن از اصلاح مستمر در این بخشها نیست.
وی در ادامه افزود: در حوزه ناشران اوراق بهادار، نهادهای مالی و نیز بخش های حقوقی سازمان، تغییرات و پیشرفت های قابل توجهی در تدوین مقررات و نیز مکانیزم های نظارتی موثر انجام شده که اگر این همگامی با توسعه بازار وجود نداشت، مشکلات و چالش های بسیاری در کنار موضوعات ساختاری و کلان بازارسرمایه دیده میشد.
رئیس مرکز مبارزه با پولشویی بازار سرمایه تصریح کرد: در زمینه اطلاعات و شناسنامه هویتی مشتریان و سرمایه گذارانِ مختلف بازار نیز مانند ناشران و نهادهای مالی بنابر الزام قانون بازار و سایر قوانین، اقدامات قابل توجه و جدی انجام شده است.
جعفروند با اشاره به اقدامات متعدد انجام شده در زمینه نظارت بر اطلاعات سرمایه گذاران طی سال های گذشته، گفت: با توجه به تصویب آئین نامه جدید ماده 14 الحاقی قانون مبارزه با پولشویی، سازمان بورس و اوراق بهادار در کنار سایر اشخاص موضوع مواد 5 و 6 همان قانون، شرکت ها، نهادهای زیر مجموعه و تمامی نهادها و موسسات مالی و ناشران اوراق بهادار تحت نظارت سازمان، مشمول مقررات و چارچوب های مربوط در این مقررات شده اند.
وی توضیح داد: براین اساس سازمان بورس نیز مانند دیگر نهادهای نظارتی در سایر بخش های مالی مانند نهاد ناظر بانکی در بازار پول (بانک مرکزی)، نسبت به انطباق با قانون و آئین نامه مذکور در مقام دستگاه متولی نظارت در بازار سرمایه اقدام کرده است.
جعفروند، موضوع نظارت بر ایجاد و تکمیل اطلاعات مشتریان و سرمایه گذاران در بازار سرمایه مطابق با معیارهای الزامی احراز هویت و شناسایی را از مهمترین وظایف این مرکز دانست و افزود: در حال حاضر اطلاعات مربوط به مشتریان و سرمایه گذاران در بخش ها و بازارهای مختلف به صورت غیر متمرکز وجود دارد. در نظر داشته باشید که تمرکز نظارت بر این اطلاعات در حوزه اوراق بهادار، کالا و صندوق ها ضروری است؛ به همین دلیل با وجود اینکه تک تک این بخش ها در انجام امور مرتبط با این موضوع مشکلی ندارند، اما با ایجاد تمرکز نظارتی در این بخش برای نهاد ناظر می توان از بروز مشکلات و چالش های بسیاری جلوگیری کرد.
رئیس مرکز مبارزه با پولشویی بازار سرمایه، گفت: تنوع و گستردگی خدمات در سازمان و بخش های مختلف بازار سرمایه از جزئی ترین امکانات چون خرید سهام برای یک کودک خردسال تا تخصصی ترین آن مانند تاسیس نهادهای تخصصی خدماتی و مشاورهای، انتشار و عرضۀ عمومی اوراق بهادار، طراحی و عرضه ابزارها و محصولات مهندسی مالی در بازار، مستلزم تکمیل زنجیره نظارتی در شناسایی اشخاص حقیقی و حقوقی مذکور است.
وی تاکید کرد: با فراهم شدن بستر لازم در ایجاد قواعد و رژیم شناسایی مشتریان (KYC) و امکان ایجاد هسته اصلی فعالیت مرکز در ارتباط با کشف و گزارش دهی عملیات و معاملات مشکوک (SAR/STR) و نیز رصد رفتار معاملاتی غیرمتعارف اشخاص مظنون، امکان حفظ و تقویت سلامت بازار و معاملات براساس معیارهای مختلف ریسک فراهم می شود.
جعفروند ادامه داد: علاوه بر این، هماهنگی های مورد نیاز با سایر بخش های نظارتی بازار نسبت به تکمیل پایگاه اطلاعاتی سوابق اشخاص مظنون در مرکز در حال اقدام است؛ در نظر داشته باشید که با این امکان، سطح بندی ریسک مشتریان و نیز پاسخ استعلام ها جهت صدور مجوزهای مختلف و ارائه خدمات پایه فراهم می شود.
رئیس مرکز مبارزه با پولشویی گفت: این وظیفه در واحد کنترل و شناسایی هوشمند عملیات و معاملات مشکوک، با ایجاد و استفاده از سیستم های نظارتی هوشمند مبتی بر تکنولوژی اطلاعات و هوش مصنوعی از طریق معاونت اجرایی سازمان در حال پیگیری برای استقرار و کاربری است.
رئیس مرکز مبارزه با پولشویی بازار سرمایه در خصوص این بخش نظارتی از سازمان بورس، گفت: این مرکز ضمن پیشبرد وظایف و تکالیف ملی و حتی فراهم کردن بسترهای پذیرش و اجرای قرادادهای بین المللی مربوط در بازار سرمایه و نیز تکمیل و یکپارچهسازی نظارت در صدور مجوز ارائه خدمات و فعالیت در بازار سرمایه، از بُعد محلی و در تکمیل حقله های زنجیرۀ نظارت در حوزه های اطلاعات مالی، بازار و معاملات و ابعاد رفتاری در داخل سازمان نقش مهمی ایفا می کند.