عصر بازار- در هفته ای که گذشت شاهد رویدادها و اظهارنظرهای مختلفی در حوزه بورس کالای ایران بودیم که مهم ترین عناوین آن ها به رکورد تاریخی ارزش معاملات ماهانه بازار فیزیکی، خروج سیمان از نظام قیمت گذاری دستوری و پایان عصر دستور و ابزار جدید بورس کالا برای حمایت از خریداران اختصاص داشت.
رکورد تاریخی ارزش معاملات ماهانه بورس کالا باز هم شکسته شد
به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از کالاخبر؛ طی خرداد ماه سال جاری، 3 میلیون و 593 هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از 442 هزار میلیارد ریال در بازار فیزیکی بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت که نسبت به اردیبهشت ماه به ترتیب رشد 22 و 8 درصدی را در حجم و ارزش معاملات تجربه کرد؛ نکته حائز اهمیت معاملات خردادماه، شکسته شدن رکورد ارزش معاملات ماهانه بازار فیزیکی در تاریخ معاملات بورس کالا یعنی از سال 1386 تاکنون است.
*ابزار جدید برای تامین مالی خریداران کالا در راه است
علیرضا ناصرپور معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران در نشست «معرفی سازوکار اجرایی اوراق خرید دین کالایی و بررسی فرصت های تامین مالی از طریق این اوراق» با اشاره به این نکته که اوراق خرید دین کالایی به نوعی تامین مالی مناسب برای خریداران است گفت: در میان ابزارهای مالی فعلی بورس کالای ایران در حوزه تامین مالی که به لحاظ حجم انتشار قابل توجه است، اوراق سلف موازی استاندارد بوده که عمدتا برای تامین مالی عرضه کنندگان کاربرد دارد. در همین راستا همواره درخواستی از سوی خریداران کالاها برای تامین مالی این گروه نیز به بورس کالا وجود داشت، لذا بررسی ها انجام شد تا ابزار و روش تامین مالی برای خریداران هم طراحی شود که اوراق خرید دین کالایی مطرح و پیشنهاد شد.
*عرضه سنگآهن، پایانی بر قیمت های دستوری زنجیره فولاد
امیرتقی خان تجریشی کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه عرضه محصولات معدنی در بورس کالا به رقابتی شدن و کشف قیمت بهینه در کل زنجیره فولاد کمک می کند، معتقد است ورود محصولات معدنی به بورس کالا در کنار عرضه کل زنجیره تولید فولاد، پایانی بر سال ها قیمت های دستوری در حلقه های مختلف زنجیره است.
*آثار مثبت عرضه سیمان در حال نمایان شدن است
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می گوید که بورسی شدن سیمان آثار و پیامدهای بسیار مثبتی برای این صنعت به همراه دارد که با توجه به سرعت گرفتن پذیرش شرکت ها و عرضه ها در بورس کالا و خروج این صنعت از شمول قیمت گذاری دستوری، این آثار مثبت به زودی بر روند بازار و صنعت نمایان خواهد شد.
*پایان عصر دستور برای تعیین قیمت
حسین مدرس خیابانی، سرپرست سابق وزارت صنعت، معدن و تجارت معتقد است دوران قیمت گذاری دستوری و تثبیتی سپری شده و این سیاست صرفا در دهه 70 که تعداد و تنوع محصولات مورد نیاز خانوارها کم بوده، موضوعیت داشته است. وی اعلام می کند: امروز این مفهوم باید در کشور جا بیفتد که وقتی حرف از «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» به میان میآید، یکی از بزرگترین موانع در بحث تولید و چالشهای پیش رو قیمت گذاری است و این جالب است که ما از مزایای خروج قیمت گذاری دستوری که شاید مصداق بارز آن بورس کالا و قیمت گذاری فولاد و پتروشیمی است، بهرهمند شده ایم و این میتواند الگویی برای همه کالاها باشد. واقعیت آن است که از وقتی ماده 95 قانون برنامه سوم که من هم در نگارش آن دخیل بودم، ابلاغ شده، شتابی که تولید کالا گرفته قابل مقایسه با دهه قبل از آن نیست؛ چراکه بازار این کالاها در قالب یک فضای رقابتی و شفاف در بورس کالا تجربه شده است و تولید را رونق داده است.