عصر خودرو

فولاد در وضعیت قرمز

عصر بازار: گروه فلزات اساسی به عنوان یکی از گروه‌های پیشرو بازار سرمایه با ارزش بازار به نسبت بالا هستند. شرکت‌های این گروه به مانند گروه‌های بانک و خودرو از شرایط تحریمی آسیب بسیار زیادی ندیدند.

فولاد در وضعیت قرمز
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۰۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۱:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از اقتصادنیوز، گروه فلزات اساسی به عنوان یکی از گروه‌های پیشرو بازار سرمایه با ارزش بازار به نسبت بالا هستند. شرکت‌های این گروه به مانند گروه‌های بانک و خودرو از شرایط تحریمی آسیب بسیار زیادی ندیدند. البته چند شرکت تازه تاسیس مثل هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه از وضعیت تحریمی به دلیل واردات ماشین آلات متضرر شد. تقاضای داخلی برای فلزات و همچنین طرح های عمرانی به مانند مسکن مهر، این شرکت ها را در وضعیت خوبی در شرایط تحریمی نیز قرار داد.

    اما در حال حاضر و با فرض شرایط رفع تحریم، این صنعت با مشکلات زیادی روبرو است. کاهش بسیار زیاد بهای جهانی فلزات و مازاد عرضه در بازار های جهانی و همچنین دامپینگ چین در صنعت فلزات و به خصوص فولاد، این صنعت را با بحران جدی روبرو کرده است. از دلایل دیگر کاهش طرح های عمرانی و رکود بخش مسکن که تقاضای ایین گروه را تا حد زیادی کاهش داده است.

    فولاد

    نمودار فوق قیمت هرتن فولاد را بر اساس دلار آمریکا در بورس فلزات لندن بیان می‌کند، همان‌گونه که مشاهده می‌کنید روندی صعودی آغاز شده در تابستان سال 1392، در زمستان همان سال ارزش هر تن فولاد را به 500 دلار افزایش داد، پس از آن شروع روند کاهشی قیمت فولاد که تا به امروز شاهد آن هستیم به وجود آمد. از ماه گذشته با کاهش 150 دلاری، رقم بسیار تعجب برانگیز 150 دلار به ازای هر تن فولاد به ثبت رسیده است.

    این روند چنان بحرانی در این صنعت ایجاد کرده است که اتحادیه تولیدکنندگان فولاد کشور برای نجات از این وضعیت، درخواست برقراری تعرفه 40 درصدی بر روی واردات فولاد را داشته است.

    بر اساس این گزارش، این روند دو دلیل عمده داشت که یکی کاهش قیمت مواد اولیه این صنایع در جهان و کشور و دیگر عرضه بیشتر از حد سنگ آهن و فولاد توسط تولییدکنندگان جهانی و به خصوص چین است. این روند برداشت از بسیاری از معادن را قبل از به پایان رسیدن ذخایر آن متوقف کرده است.

    این روند نگران‌کننده در صورت‌های مالی سه ماهه ابتدایی شرکت‌ها مشهود است، فولاد مبارکه اصفهان که در ابتدا سال پیش‌بینی سود هر سهم خود را 508 ریال ارائه کرده بود، در گزارش‌های مالی سه ماهه اول خود آن را به 205 ریال کاهش داد. فولاد خوزستان نیز با پیش‌بینی 801 ریال به ازای هر سهم، آن را در پیش بینی سه ماهه خود 334 ریال کاهش داده است. این کاهش بیش از 50 درصدی در پیش‌بینی سود هر سهم این دو شرکت پیشرو در زمینه فولاد، زنگ خطری بزرگی برای سهامداران این گروه می‌باشد و پیش بینی‌بینی می‌شود این روند کاهشی نیز در پیش‌بینی سود ادامه داشته باشد.

    البته دریچه‌های امیدی نیز در این صنعت با سابقه در کشور وجود دارد و آن هم رونق فعالیت‌های عمرانی پس از تحریم در کشور است. از طرف دیگر مازاد عرضه جهانی در این صنعت با بسته شدن برخی از معادن آهن و کاهش تولید این محصول در چین قدری کاهش یافته است. صنعت خودرو سازی هم در صورت رونق دوباره کمک شایانی به این صنعت خواهد نمود.

    مس
    در مس که دیگر فلز تولیدی کشور است نیز همین موضوع صادق است. ولی کاهش در مس به اندازه فولاد نبوده، ولی اضافه عرضه جهانی فلزات در تمامی قسمت‌ها وجود دارد. نمودار پایین قیمت فلز مس را به ازای هرتن به دلار آمریکا در بورس لندن طی ماه گذشته را نشان می‌دهد. در بین شرکت‌های مس در داخل کشور اضافه عرضه چندان زیادی نداریم و مس عرضه شده در کشور مزیت بسیار خوبی نیز در بازارهای جهانی دارد.

     

    برای مثال شرکت ملی صنایع مس ایران ، سود پیش‌بینی شده برای هر سهم خود را که در ابتدا سال 271 ریال بود را به 251 ریال کاهش داد و این کاهش زیاد جدی نیست.

    روی و سرب
    این فلزها نیزبا مشکلاتی گروه‌های قبل از جمله عدم پوشش هزینه و کاهش قیمت جهانی روبرو هستند. از نظر تقاضا از بازار داخلی مناسبی برخوردار هستند واین فلزها از توانایی صادراتی مناسبی نیز در مقایسه با فولاد بهره می‌برند. حاشیه سود ریالی این فلز در گرو قیمت دلار است که در این شرایط در حال کاهش است. ولی ظرفیت صادراتی در حال افزایش آن نیز از مزایا آن است.

    در پایین دو نمودار قیمت سرب و روی موجود است که نمودار اولی متعلق به روی و نمودار دومی متعلق به سرب است که قیمت هر تن آن را به ازای دلار آمریکا نشان می‌دهد که بر اساس بورس فلزات لندن است.

    توسعه معادن روی ایران از شرکت‌های بزرگ در این زمینه است که معدن بزرگ انگوران را تحت بهره‌برداری قرار داده است. این شرکت پیش‌بینی سود ابتدا سال خود را 261 ریال قرار داد و در گزارش سه ماهه اول خود آن را به 247 ریال کاهش داد. معدن انگوران یکی از بزرگترین معادن کشور بوده که ظرفیت آن در حال اتمام است، ولی این شرکت در حال بهره برداری از معادن جایگزین دیگر است.

    شرکت ملی سرب و روی دومین شرکت مهم در این زمینه است که زیان منفی 194 ریالی خود را به 192 ریال کاهش داده است. وضعیت نامناسب این شرکت به دلیل عدم تولید شمش‌های سرب بوده است.

    برچسب ها