عصر خودرو

افزایش استقبال شرکت‌ها از تجدید ارزیابی

عصر بازار- هرچه بیشتر پیش می‌رویم استقبال شرکت‌های بورسی از تجدید ارزیابی دارایی‌ها و سپس افزودن مازاد آن بر سرمایه بیشتر می‌شود

افزایش استقبال شرکت‌ها از تجدید ارزیابی
نسخه قابل چاپ
شنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۸:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از دنیای اقتصاد، در نمادهایی که کنفرانس اطلاع‌رسانی برگزار می‌کنند معمولا یکی از سوالات در همین رابطه است که در موارد متعدد و روزافزونی پاسخ مدیران شرکت «احتمال انجام» یا «در حال اجرا بودن» این فرآیند است. برخی هم که در این زمینه کاری انجام نداده‌اند قول بررسی آن را در هیات‌مدیره می‌دهند. در موارد معدودی هم شرکت صریحا اظهار می‌کند که قصدی برای این کار ندارد.

    هفت روز کاری با شش مجوز
    در دو هفته ابتدای خردادماه که سه روز تعطیل در خود داشت، سازمان بورس برای 6 شرکت در بازارسرمایه مجوز افزایش سرمایه صادر کرد. بزرگ‌ترین مجوز از نظر میزان افزایش، مربوط به شرکت «توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه» (میدکو) بود که یک ساعت پیش از شروع مجمع فوق‌العاده آن روی کدال قرار گرفت. میدکو ابتدا در مجمع سالانه 273 ریال سود نقدی تقسیم کرد تا در مجمع فوق‌العاده پس از آن، تقریبا تمام آن را صرف افزایش سرمایه کند. میدکو از زمان تاسیس بیشتر از آنچه سود نقدی تقسیم کرده، در مجامع فوق‌العاده خود از سهامداران آورده دریافت کرده تا آنها را در ایجاد یک هلدینگ بزرگ معدنی فلزی با خود همراه کند. اینک نیز با وجود اینکه بسیاری از طرح‌های متعدد این گروه به بهره‌برداری رسیده یا در آستانه افتتاح است، هنوز هم مدیران ترجیح می‌دهند به تامین مالی بیشتر بپردازند. «پالایش نفت تبریز» (شبریز) سرمایه جدید هزار میلیارد تومانی خود را پس از افزایش حدود 157 درصدی از اندوخته، سوم خرداد به ثبت رساند ولی سهام جایزه هنوز در پرتفوی سهامداران تبدیل به سهم نشده تا در گیرودار استقبال خریداران سهام پالایشگاهی، پاسخگوی عطش کسانی باشد که در صف خرید هستند. سهامداران پالایشگاهی روزهای اخیر با خبر خوش تاثیر افزایش نرخ ارز بر سود سال مالی گذشته خود خوشحال هستند. سهم شبریز از این خبر خوش افزایش سود سال مالی منتهی به پایان اسفند 1398 به میزان کمتر از ده درصد (از حدود 91 تومان به حدود 103 تومان به ازای هر سهم با سرمایه جدید) بود. علاوه بر آن زمزمه‌های تجدید ارزیابی دارایی‌ها در برخی از شرکت‌های این گروه شنیده می‌شود. شرکت تولیدی «گروه صنایع کاغذ پارس» (چکاپا) خبر از ثبت افزایش سرمایه حدود 297 درصدی خود که همزمان با مجمع سالانه تصویب شد، داد تا پس از گذشت بیش از یک ماه نماد آن آماده بازگشایی شود.

    چکاپا که یکی از نمونه‌های موفق خصوصی‌سازی اموال دولتی است، اخیرا مجوز ارتقا از بازار فرابورس به تابلوی دوم بورس را دریافت کرده است. «تولید فیبر ایران» (چفیبر) هم سه‌شنبه گذشته سرمایه 180 میلیارد تومانی خود را به ثبت رساند. «فولاد آلیاژی ایران» (فولاژ) برای هر برگه حق‌تقدم استفاده‌نشده در حراج 17363 ریال کنار گذاشت که افراد حقیقی دارنده آن از روز سه‌شنبه همین هفته با مراجعه به یکی از شعب بانک تجارت می‌توانند آن را دریافت کنند. همچنین در حراج حق‌تقدم «سیمان بهبهان» (سبهان) برای هر برگه اندکی کمتر از 5 هزار و 600 تومان به‌دست آمد که دارندگان این برگه‌ها باید در این ایام کرونا زده به یکی از شعب بانک کشاورزی مراجعه و آن را دریافت کنند. اصرار شرکت‌ها به فرستادن سهامداران به بانک‌ها برای دریافت مطالباتشان روالی است که در چند سال اخیر با پیشنهاد بانک‌ها و استقبال شرکت‌ها ایجاد شده، اما تنها راحتی سهامداران در آن لحاظ نشده است. چند سال پیش براساس دستورالعمل‌های موجود شرکت‌ها باید پرداخت مطالبات سهامداران را از طریق شرکت سپرده‌گذاری انجام می‌دادند. باوجود الزام شرکت‌ها و بعضا تذکر حسابرسان نسبت به این موضوع به گفته مدیران شرکت‌هایی که در این زمینه اقدام کردند، هزینه درخواست شده از سوی شرکت سپرده‌گذاری آن قدر بالا بود که ترجیح دادند تذکر حسابرس را در مجمع تحمل کنند اما تن به این کار ندهند. از دو سال قبل که سامانه سجام «سامانه جامع اطلاعات مشتریان» برای احراز هویت سهامداران برپا شد یکی از وعده‌های آن واریز متمرکز مطالبات سهامداران از طریق آن بود که خیلی زود در گیرودار اداره سامانه‌ای که روزبه‌روز بزرگ‌تر می‌شد به فراموشی سپرده شد. در همین راستا در هفته گذشته نیز حدود صد هزار نفر طوماری را در سایت یکی از خبرگزاری‌ها امضا کردند تا سازمان بورس را متوجه لزوم عمل به وعده خود کنند، پویشی که خیلی زود واکنش غیررسمی مسوولان بورس را برانگیخت.  معاملات اولیه حق‌تقدم «کشت و دام قیام اصفهان» (زقیام) روز سه‌شنبه به پایان رسید. زقیام یکی از چند شرکت دامداری و کشاورزی متعلق به بنیاد مستضعفان است که در یکی، دو سال اخیر و در آستانه خروج بازار سهام از رکود، عرضه اولیه شد و رشدهای شگفت‌انگیزی را به خود دید. مدیران بنیاد مستضعفان که پیش از این نسبت به تجدید ارزیابی دارایی‌ها روی خوشی نشان نمی‌دادند ظاهرا تصمیم گرفته‌اند از این امکان قانونی برای شرکت‌های زیرمجموعه خود بهره بگیرند. همین خبر سبب استقبال از برخی از سهام زیرمجموعه‌های این نهاد از جمله زقیام شده است، گرچه باید منتظر برگزاری مجمع سالانه آن و توضیح مدیران ماند. بنا به قولی با چاشنی شوخی «بازارسرمایه مدتی است که برای رشد در هر نمادی به دنبال یک بهانه است، از خبر و شایعه گرفته تا گمانه‌زنی و خیالبافی». ارزش بازار زقیام با سرمایه 70 میلیارد تومانی به حدود 2هزار میلیارد تومان رسیده و استقبال از خرید آن ادامه دارد. صورت‌های مالی حسابرسی نشده منتهی به پایان اسفند 1398 «زقیام» نشان‌دهنده سود 170 تومانی به ازای هر سهم با سرمایه قدیم است که حدود دو برابر سود سال قبل است. حراج بیش از 28 میلیون حق‌تقدم استفاده‌نشده «سرمایه‌گذاری توسعه گوهران امید» (گوهران) دوشنبه هفته گذشته و یک روز پیش از پایان مهلت تعیین شده به پایان رسید، درحالی‌که روزهای آخر عمدتا در قیمت‌های منفی یا صف فروش بود.

    برچسب ها