بازار ارز تجاری از امروز ۱ بهمن جایگزین سامانه نیما می‌شود

عصر بازار- بنابر گفته مسئولان، از امروز اول بهمن‌ماه تمام صادرکنندگان و واردکنندگانی که در بازار نیما بودند الزاما به بازار ارز تجاری مهاجرت خواهند کرد.

دوشنبه ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۷:۰۰

بازار ارز تجاری از امروز ۱ بهمن جایگزین سامانه نیما می‌شود

به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از باشگاه خبرنگاران، طبق سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، مقرر شده علاوه بر پتروشیمی‌ها و پالایش‌ها، سایر صادرکنندگان مشمول شامل شرکت‌های صادرکننده فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده‌های نفتی، از تاریخ 1403/11/01 در چارچوب آیین‌نامه‌های مربوطه و تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانک‌های عامل نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام کرده و رفع تعهد صادراتی کنند.

همچنین حسب هماهنگی با وزارتخانه‌های مرتبط و وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردکنندگانی که دارای تخصیص معتبر با محل تأمین ارز از طریق مرکز مبادله ارز و طلا هستند، باید از تاریخ 1 بهمن ماه از طریق بانک‌های عامل نسبت به خرید ارز از بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام نمایند.

گفتنی است، در هفته‌های گذشته پتروشیمی‌ها بزرگترین عرضه کننده‌های نیما به عنوان اولین گروه به بازار ارز تجاری وارد شده بودند.

تغییر در بازار ارز تجاری که علی سیعدی مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در پاسخ به این پرسش که از اول بهمن شاهد چه تغییراتی در بازار ارز تجاری خواهیم بود؟ گفت: از اول بهمن‌ماه تمام صادرکنندگان و واردکنندگانی که در بازار نیما بودند الزاما به بازار ارز تجاری مهاجرت خواهند کرد؛ یعنی رفع تعهد‌ها برای صادرکنندگان صرفا در صورت عرضه در بازار ارز تجاری اتفاق خواهد افتاد و محل تامین ثبت سفارش‌ها نیز به طور کامل از طریق مرکز مبادله است.

پیش از این هم اصغر بالسینی سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفته بود: انشالله اول بهمن‌ماه به صورت رسمی تمام معاملات ارزی به این سامانه ارز تجاری مرکز مبادله منتقل خواهد شد قطعا در چنین شرایطی امکان مرجعیت رسمی بخشیدن به نرخ‌هایی که در یک بازار منصفانه کشف قیمت صورت می‌گیرد رخ خواهد داد و این نرخ‌های کشف شده هم سیگنال‌دهی‌های مثبتی را به بازار ارز کشور خواهند داشت.

نرخ ارز در بازار ارز تجاری بر اساس عرضه و تقاضا شکل می‌گیرد

اما مکانیزم سامانه ارز تجاری به چه صورت است؟ موضوعی که محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی در خصوص آن اظهار کرده بود: آنچه در قالب ارز توافقی در جریان بود حاصل توافق میان دو نفر است که با چانه زنی به توافق می‌رسند، اما در سامانه طراحی شده در بازار، حراج صورت می‌گیرد و نرخ تعیین می‌‎شود؛ نرخ ارز در بازار توافقی(بازار ارز تجاری) بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل می‎ گیرد و بانک مرکزی هم بخشی از ارز خود را در آنجا عرضه خواهد کرد و تلاش می‎ کنیم تا نرخ در یک کانال حرکت کند؛ بانک مرکزی نقش ناظر را در این بازار ایفا خواهد کرد و تنها در صورت نیاز، اقدامات سیاستی خود را با ورود به بازار به عنوان عرضه‎ کننده ارز اجرا خواهد کرد.

انتقال بازار ارز نیما به بازار تجاری از امروز یک بهمن ماه، می‌تواند گامی مهم در راستای افزایش شفافیت و ایجاد تعادل در بازار ارز باشد؛ در ادامه هم حجت‌الله فرزانی کارشناس امور بانکی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: با توسعه بازار ارز تجاری و حرکت به سمت پایان نرخ ارز نیما شاهد خواهیم بود که عرضه در این بازار افزایش کند و زمانی که عرضه افزایش پیدا کند روند تخصیص ارز سرعت بیشتری می‌گیرد سرعتی که می‌تواند در تسهیل تجارت نقش مهمی را ایفا کند در مجموع این بازار می‌تواند جوابگوی نیاز‌های وارداتی باشد و اینکه شرایط برای فعالیت صادرکنندگان تسهیل شود و در مجموع صادرات رشد می‌کند و این برای چرخه اقتصادی کشور بسیار حائز اهمیت است؛ همچنین شفافیت افزایش پیدا می‌کند و می‌تواند در تعادل بخشیدن به بازار ارز نقش آفرینی داشته باشد.

گفتنی است، بنابر آخرین آمار‌های اعلامی از سوی بانک مرکزی طی دو جلسه معاملاتی روز شنبه 29 دی‌ماه، حجم کل معاملات تالار ارز تجاری مرکز مبادله ایران به تفکیک نوع ارز، 100 میلیون درهم، 16.5میلیون دلار، 179.7 میلیون یوآن و 3 میلیون یورو بوده است و معادل ارزش دلاری این حجم معاملات حدود 71.4 میلیون دلار است؛ در روز شنبه 168 واردکننده و 37 صادرکننده اقدام به معامله انواع نماد ارزی کردند.

برچسب ها

بازار ارزنرخ ارزارز تجاری
مطالب مرتبط بیشتر
برگشت به بالا