مدیرعامل بورس انرژی ایران خبر داد:
تایید امکان عرضه توکن انرژی در کمیته فقهی سازمان بورس
عصر بازار- علی نقوی مدیرعامل شرکت بورس انرژی ایران اعلام کرد: طرح عرضه توکن انرژی را در کمیته فقهی سازمان بورس مطرح کردهایم که مورد پذیرش هم قرار گرفته است.
عصر بازار- علی نقوی مدیرعامل شرکت بورس انرژی ایران اعلام کرد: طرح عرضه توکن انرژی را در کمیته فقهی سازمان بورس مطرح کردهایم که مورد پذیرش هم قرار گرفته است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از بورس انرژی، علی نقوی مدیرعامل شرکت بورس انرژی ایران، در سخنرانی خود در همایش «رمزآتی»، به اهمیت رمزارزها در معاملات حوزه انرژی اشاره کرده و گفت: تجربیات جهانی را در زمینه رمز ارزها و نسبت آن با بازار انرژی را بررسی کردهایم و علاقهمند به سرمایهگذاری در این حوزه هستیم.
او افزود: با وجود این، موانعی جدی پیش رو داریم که راه را برای ما طولانی خواهد کرد اما خوشبختانه با تغییراتی که اتفاق افتاده و نگاه مثبتی که سازمان بورس و اوراق بهادار به این حوزه پیدا کرده، امیدوارم زمان ورود ما به این حوزهها کاهش یابد.
نقوی در ادامه چالشهای فقهی استفاده از رمزارزها در بورس را بررسی شده خواند و تاکید کرد: ما در بازارهای مالی ابزاری به نام گواهی سپرده کالایی داریم که در حقیقت نوعی توکن به صورت متمرکز است. پس با همین استدلال برای نخستینبار موضوع توکن انرژی را در کمیته فقهی سازمان بورس مطرح کردیم. کمیته فقهی نیز با این استدلال که ما بتوانیم امکان توکنایز کردن را، با منشأ گواهیهای سپرده حاملهای انرژی در اختیار داشته باشیم، این شیوه معاملات را پذیرفت.
او در این باره با ذکر مثالی توضیح داد: فرض میکنیم، مقداری گواهی سپرده نفت داشته و آن را در بازارهای متمرکز به رمز دارایی جدید تبدیل کرده و این رمز دارایی در صرافیها مورد مبادله قرار میگیرد. طراحی این موضوع به لحاظ فقهی در بورس انرژی انجام شد و تایید آن را از کمیته فقهی گرفتیم.
سه حوزه محور اصلی توکن انرژی در دنیا
مدیرعامل بورس انرژی با اشاره بررسیهای انجام شده در حوزه عرضه توکن انرژی ادامه داد: توکن انرژی در دنیا حول سه محور اصلی فعال است. محور اول بحث نفت خام است. در این زمینه شاید بزرگترین چالش ما کنترلگری و انحصاری است که وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران داشته و درهای بستهای که اجازه نمیدهند، تجارت نفت از حالت انحصاری خارج شود. اگرچه تلاشهایی شده، روزنههایی ایجاد شده اما همچنان نگاه سنتی و قدیمی در بخشهای مختلف شرکت ملی نفت ایران وجود دارد. نخستین مانع جدی ما برای بیتردید همین انحصار خواهد بود.
نقوی دومین حوزه محوری در به کارگیری توکن انرژی را صرفهجویی انرژی دانست و گفت: این حوزه شاید چالش کمتری داشته باشد. ما از تیر امسال گواهی صرفهجویی گاز را عرضه کرده و روز سهشنبه 20 آذر نیز معاملات گواهی صرفهجویی برق آغاز شد.
به گفته او، طرح چنین ایدههایی در سطح ملی، در کنار بحثهایی که این روزها درباره کد سهمیه بنزین مطرح میشود، در بسترهای بلاکچین بهتر جواب خواهد داد.
یک امکان قانونی
مدیرعامل بورس انرژی اعلام کرد: ماده 46 قانون برنامه هفتم توسعه اجازه داده برای مشترکین خانگی نیز گواهی صرفهجویی گاز و برق صادر کنیم. همچنین اگر روزی بخواهیم گواهی صرفهجویی بنزین را نیز صادر کنیم، بستر رمز دارایی و توکن میتواند کمک بسیاری کند. قاعدهای که ما در بورس انرژی برای آن تعریف کردهایم، این است که در قبوض مشترکان اعمال شود اما مسئله تحویلپذیری هنوز مرتفع نشده و باید تلاش کنیم، مبادلات آن را در پلتفرمهای جدید ممکن کنیم.
توکنایز کردن برق سبز
مدیرعامل بورس انرژی ایران سومین حوزه را انرژیهای نو یا انرژیهای تجدیدپذیر دانسته، تاکید کرد: تنها بازار آزاد برقی که فعلا در ایران وجود دارد، تالار برق سبز است. نیروگاههای تجدیدپذیر برق خود را عرضه کرده و صنایع آن را خریداری میکنند. در قیمتگذاری برق سبز دولت هیچ دخالتی ندارد. رابطه و برق تولیدی نیروگاههای تجدیدپذیر را نیز میتوان در این بستر مورد معامله قرار داد. در همین زمینه ما زیرساخت گواهی سپرده برق تجدیدپذیر که ابزاری مالی در دنیا بود را در ایران فراهم کردیم و امیدواریم تا پایان سال معاملات خود را شروع کنیم. در بستر گواهی سپرده برق تجدیدپذیر شما میتوانید توکنایز برق سبز را نیز داشته باشید.
یک چالش قابل حل
نقوی اعلام کرد: طبق طرحهای اولیه، کسی که قصد توکنایز کردن داشت، باید به میزان مورد نظر گواهی را خریداری، به نفع بورس وثیقه کرده و معادل آن را در یک پلتفرم دیگر منتشر میکرد. نظارتی که بر مقدار انتشار آن توکن هست، چالشی بود که بعضی از دوستان ما در سازمان بورس مطرح کردند و بنظر من قابل حلوفصل است. ما در بورس انرژی علاقهمندی لازم به این حوزه را داریم و امیدواریم با رفع موانع، این بستر را توسعه و گسترش دهیم.