یادداشتی از ابراهیم سماوی، کارشناس بازار سرمایه؛

مزایای سامانه ارز توافقی برای شرکت‌های صادرات محور بورسی

عصر بازار- ابراهیم سماوی، کارشناس بازار سرمایه، در یادداشتی که در اختیار قرار داده به مزایای راه‌اندازی بازار ارز توافقی بر شرکت های صادرات محور پرداخته است.

دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۱:۰۰

مزایای سامانه ارز توافقی برای شرکت‌های صادرات محور بورسی

به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از سنا، در این یادداشت آمده است:

تمامی صادرکنندگان مشمول بند ماده 8 آئین نامه بانک مرکزی، به منظور واگذاری ارز حاصل از صادرات به اشخاص دیگر، مکلف هستند، ارز خود را در مهلت مقرر در سامانه تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران در چارچوب دستورالعمل‌های مربوط به فروش برسانند. در واقع،بازار ارز توافقی متعلق به شرکت‌های حقوقی است که ملزم به فروش محصولات خود به ارز نیما نیستند.

طبیعتا با توجه به این‌که به صورت مستقیم و غیر مستقیم، 70 درصد ارزش بورس ایران وابسته به شرکت‌های کامودیتی محور است که نرخ فروش محصولات آنها تحت تاثیر نرخ ارز است، با تغییر نرخ ارز از سامانه نیما به دلار توافقی، که طبق اخبار مخابره شده این نرخ‌ها در محدوده 62 هزار تومان است، شاهد افزایش نرخ فروش حدود 20 درصد نسبت به گذشته خواهیم بود به طوری که اثر این بازار در صورت‌های مالی فصل چهارم امسال و سال آینده مشاهده می‌شود. ضمن اینکه این موضوع، باعث رشد بیشتر شرکت‌های بورسی و صادرات محور خواهد شد.

با توجه به چالش‌های موجود در بحث قیمت‌گذاری دستوری و پائین بودن نرخ نیما متناسب با نرخ تورم، این سامانه به این مسائل خاتمه خواهد داد.

همچنین بازار ارز توافقی، فرصت مناسبی برای سهام شرکت‌های کوچک و بزرگ دلاری کامودیتی محور خواهد بود چرا که به واسطه این بازار، این شرکت‌ها قادر خواهند بود سود بیشتری بسازند و حاشیه سود بیشتری کسب کنند.

از این رو، صنایع «کانه‌های فلزی ، کاشی‌، سیمان ، دوده، فلزات کوچک با توجه به درنظر گرفتن مباحث انرژی و صنایع تبدیلی صادراتی» جزو صنایعی خواهند بود که با تصمیم جدید بانک مرکزی، با سودآوری همراه می شوند.

به طور کلی، سودآوری شرکت‌های صادرات محور اعم از شرکت‌های کوچک و بزرگ یکی دیگر از مزایای سامانه ارز توافقی است. به بیانی دیگر، این بازار، موجب می‌شود رشد سود عملیاتی ، سود خالص و حاشیه سود شرکت های بورسی را شاهد باشیم.

طبیعتا با تصمیم جدید بانک مرکزی، شرکت‌ها ارزنده‌تر می‌شوند و بازار سرمایه با استقبال بیشتری نسبت به گذشته مواجه می‌شود.

نکته دیگری که درباره این بازار مطرح می شود این است که با توجه به رویکرد جدید بانک مرکزی دولت چهاردهم مبنی بر حرکت به سمت بازار غیر رسمی و رانت زا، انتظار می رود، با ابزار جدید طراحی شده، شاهد شفافیت در نرخ های ارز باشیم و شرکت های صادراتی و وارداتی به دنبال این شفافیت در فرآیندهای تجاری، بتوانند در جهت کشف قیمت واقعی ارز در این سامانه گام بردارند.

برچسب ها

بازار ارزصادرات
مطالب مرتبط بیشتر
برگشت به بالا